Uvijek sigurne i provjerene informacije!

BMW razvija boju koja će vlasniku javljati ako mu neko ogrebe auto

Nova generacija boja je sistem koji se ponaša poput ljudske kože.

Ubrzani način života, gužve, ali i činjenica da su auti sve veći uz jednaka parkirna mjesta samo su neki od uzročnika sve češćih oštećenja automobila usljed udaraca pri manjim brzinama. Ogreban automobil može biti itekako frustrirajući za vlasnika novijeg vozila. Ponekad prođu sedmice, pa čak i mjeseci prije nego što vlasnik uopće uoči da mu je auto ogreban, odnosno da je lak oštećen.

BMW razvija boju koja će vlasniku javljati ako mu neko ogrebe auto
Tome sada jednim dijelom BMW želi doskočiti. Razvija sistem u kojem se nakon niza slojeva u procesu bojenja kao zadnja nanosi zaštitna električno provodljiva folija povezana s elektronikom, koja može prepoznati ogrebotinu i potom upozoriti vlasnika. Tako se površina automobila doslovno ponaša poput kože živog organizma.
Ovisno o uvjetima, vlasnik može biti obaviješten putem sučelja u automobilu kad se oštećenje dogodi u vožnji, odnosno porukom na mobitel ako je vlasnik izvan automobila.
Prema dostupnim podacima, patentna dokumentacija dolazi iz Kine, u čijim je gradovima nedostatak prostora za promet i samo parkiranje izrazit problem pa su oštećenja laka vrlo česta, piše The Drive.
S obzirom na dosadašnje iskustvo i novi trend uvođenja pretplate za pojedine usluge i korištenje same opreme, ne bismo se začudili da upravo ovakav sistem BMW ponudi putem mjesečne pretplate. Naravno, jednom kada ga komercijalizira.

Izvor: Index.hr

BMW razvija boju koja će vlasniku javljati ako mu neko ogrebe auto