Uvijek sigurne i provjerene informacije!

Još jedna zemlja uvodi kamere za lov na prebučne vozače

Na udaru su svi vozači, od onih na skuterima do uličnih trkača u tuniranim jurilicama.

Grad Bradford na sjeveru Engleske je prvi grad koji će uvesti tzv. “zvučne kamere”, koje će hvatati bučne vozače, odnosno vozače automobila s prebučnim ispušnim sistemima koji se neodgovorno ponašaju. U iduća dva mjeseca kamere će se proširiti i na Birmingham, Bristol i Great Yarmouth.

U pitanju je probno razdoblje od dva mjeseca tokom kojeg će se pratiti njihova učinkovitost te potom procjena isplativosti novih ulaganja. Već sada je vrlo vjerovatno kako će projekt dobiti pozitivnu ocjenu te će se potom krenuti u postavljanje kamera u drugim britanskim gradovima.

Sistem funkcionira tako da se u problematična područja postave mikrofoni koji detektiraju buku. U slučaju da je buka iznad dopuštene, automatski se aktivira kamera i snima sporno vozilo, uključujući registarsku pločicu. Vlasnik kroz nekoliko dana dobiva kaznu na kućnu adresu.

Britanska vlada će u ove sisteme uložiti 300.000 GBP. Oni procjenjuju kako zagađenje bukom uzrokuje stres i brojne bolesti te košta državu oko 10 milijardi GBP u izgubljenoj produktivnosti.

“Nove kamere pomoći će policiji u borbi protiv onih koji krše zakonska ograničenja buke ili koriste nezakonito modificirane ispušne sisteme za stvaranje pretjerane buke. Blisko ćemo surađivati s lokalnim vlastima i policijom kako bismo podijelili sva otkrića i nadam se da će ova tehnologija otvoriti put tišim, mirnijim ulicama diljem zemlje”, izjavila je državna sekretarica za promet Anne-Marie Trevelyan.

Sličan sistem odnedavno je instaliran u New Yorku, a u Europi ga ima u nekoliko francuskih gradova.

Izvor:Index.hr