Uvijek sigurne i provjerene informacije!

Veliki test zimskih guma: Evo koje se preporučuju, a koje bi trebali izbjegavati

Hrvatski autoklub sa svojim partnerima ovoga je puta u očekivanju hladnijeg vremena opsežnom ispitivanju podvrgnuo čak 16 zimskih guma u manjim dimenzijama 205/55 R16 i njih 13 u nešto većim dimenzijama 235/55 R17.

Prve koriste uglavnom obiteljski kompakti, kao što su Ford Focus, Hyundai i30, Kia Ceed, Mazda3, Renault Megane, VW Golf. Druga je vrsta, pak, namijenjena većinom SUV-vozilima, ali i luksuznijim limuzinama. Rezultati testiranja pokazuju da ni jedna guma nije zaslužila maksimalnu ocjenu izvrstan, ali se njih pet vrlo preporučuju u manjoj dimenziji i jedna u većoj. Jedini predstavnik na vrhu u obje konkurencije je francuski Michelin, u čije se modele Alpin 6 (205/55 R16) i Alpin 5 (235/55 R17) vozači u predstojećim zimskim mjesecima mogu pouzdati. Istina, u manjoj dimenziji je za desetinku bolji rezultat postigao japanski Bridgestone s modelom Blizzak LM005, koji bi blistao i u većoj dimenziji da nisu uočeni nedostaci na suhoj podlozi.

Dimenzija 205/55 R16 T

Rezultati testiranja pokazuju da ni jedna guma nije zaslužila maksimalnu ocjenu izvrstan, ali se zato njih pet vrlo preporučuju u manjoj dimenziji i jedna u većoj. Tako se jedinim predstavnikom na vrhu u obje konkurencije isprofilirao francuski Michelin, u čije se modele Alpin 6 (205/55 R16) i Alpin 5 (235/55 R17) vozači u predstojećim zimskim mjesecima doista mogu pouzdati. Istina, u manjoj dimenziji je za desetinku bolji rezultat postigao japanski Bridgestone s modelom Blizzak LM005, koji bi sigurno blistao i u većoj dimenziji da nisu uočeni nedostaci na suhoj podlozi.

Manja dimenzija guma s ovoga testa je ujedno i najprodavanija te trenutačno najzastupljenija na tržištu, pa su tim više ovi rezultati zanimljiviji. Uz pet vrlo preporučljivih modela (kojima uz prethodno spomenute Bridgestone i Michelin treba dodati Dunlop, Hankook i Maxxis), sedam se modela preporučuje (Falken, Continental, Goodyear, Sava, Toyo, Pirelli i Giti), jedan se djelomično preporučuje (Semperit), a dva se ne preporučuju (to su na našim prostorima relativno slabo poznati King Meiler i Tristar). U prosjeku bismo rekli – sasvim solidno.

Što se tiče najboljih, Bridgestone Blizzak LM005 je impresionirao u vožnji u mokrim uvjetima, ali je paralelno zabilježio i najkraći životni vijek, što znači da je prikladniji vozačima koji tijekom hladnijih mjeseci rade manje kilometara. S druge strane, Michelin Alpin 6 se pokazao jak upravo na području izdržljivosti, s projekcijom od 43.000 km bez osjetnijeg pada zimskih karakteristika. Dunlop Winter Sport 5 i Hankook i*cept RS2 rubno su zavrijedili ocjenu dobar na suhom, dok su na mokrom i snijegu ipak snažnije pokazivali svoje atribute. Maxxis Premitra Snow WP6 se nešto stabilnijim iskazao na suhom i mokrom, nego na snijegu, gdje je ocjenu dobar izborio također na rubu zadanih kriterija. U svakom slučaju, svih navedenih pet modela je demonstriralo ujednačenu razinu ukupnih karakteristika te se budućim kupcima sasvim zasluženo vrlo preporučuju u zimskim mjesecima.

U njihovu društvu sigurno bi se našla i nekolicina drugih proizvođača, ali zanimljivo je da je baš svih sedam modela završilo u nižoj kategoriji zbog uočenih nedostatak na suhoj podlozi. Njihov problem nije bio u okretnome momentu, nego u ‘elastičnom’ ponašanju stražnje osovine, koja je utjecala na stabilnost vozila, ali i na ukupan dojam vozača o ponašanju automobila na suhoj podlozi. Manje korekcije na upravljaču tu su bile stalno prisutne, što vožnju nije činilo nimalo ugodnom (to se posebno odnosi na Pirelli Cinturato Winter i Giti GitiWinter W1).

Nakon pobjednika ovoga testa (Bridgestone Blizzak LM005), Continental WinterContact TS860 ostvario je drugi najbolji razultat na mokroj podlozi, gdje su se još iskazali Goodyear UltraGrip 9+ i Pirelli Cinturato Winter. Gume ova dva proizvođača ujedno su se pokazale najboljima na snijegu, gdje Falken Eurowinter HS01 nije baš briljirao.

Semperit Speed-Grip 3 može se samo djelomično preporučiti zbog očitih nedostataka na suhom, ali je zato bio dobar na mokrom te u Top 3 na snijegu (iza Goodyear UltraGrip 9+ i Pirelli Cinturato Winter).

King Meiler Winter Tact WT81 i Tristar Snowpower HP definitivno se ne bi trebali preporučiti, obje gume zbog ozbiljnijih nedostataka na mokrom, pri čemu je prva podbacila i na suhom, a druga na snijegu. Za utjehu pretposljednjem King Meileru može ostati podatak da se pokazao gumom s najduljim životnim vijekom (projekcija na 45.000 km), ali to je manje bitno u usporedbi s očitim sigurnosnim propustima. Posljednjeplasirani Tristar, pak, utjehu može pronaći u činjenici da je ušao u Top 3 na suhom (iza Maxxis Premitra Snow WP6 i Bridgestone Blizzak LM005), no inferiorno ponašanje na mokrom naprosto briše svaku pomisao na zadovoljstvo prikazanim na ovom testu.

Dimenzija 235/55 R17 V

Michelin se opravdano izdvojio na vrhu. Model Pilot Alpin 5 pokazao se preciznim na suhom, na mokrom je također bio stabilan, iako bočni akvaplaning (u zavojima) nije njegov forte. Na snijegu je bio najbolji, a na ledu te po buci, štedljivosti i izdržljivosti – prosječan.

Jedanaestorku preporučljivih bismo mogli podijeliti u tri velike grupe. U prvoj su Goodyear UltraGrip Performance +, Kleber Krisalp HP3 i Bridgestone Blizzak LM005 koji su podbacili samo na suhom te ujedno bili među najboljima na mokrom, snijegu i ledu. Štoviše, Bridgestone je na mokrom ostvario najbolji rezultat od svih ostalih konkurenata. Te tri gume bismo stoga mogli preporučiti vozačima koji tijekom hladnijih mjeseci ne provode previše vremena na autoputovima te im apsolutno preciznost na suhoj podlozi nije primarna.

Drugu grupu čine Dunlop Winter Sport 5 SUV i Vredestein Wintrac Pro. Oba modela su dobri na suhom, mokrom i ledu, ali su podbacila na snijegu. Što za zimsku gumu nije preveliki plus, osim ako ne živite u nekom predjelu gdje snijeg pada relativno rijetko. Tad biste ih i te kako mogli uzeti u obzir.

Treću grupu čini šest modela koji su podbacili u barem dvije glavne kategorije. ESA+TECAR SUPERGRIP PRO i Cooper Discoverer Winter nisu se iskazali na suhoj i mokroj podlozi. Nokian WR Snowproof je ostvario slabiji rezultat na mokrom i ledu, dok je Continental WinterContact TS 850 P zakazao na suhom i snijegu. Pirelli Winter Sottozero 3 je pokazao nedostatke na tri područja: suhom, snijegu i ledu, baš kao i Fulda Kristall Control SUV: suhom, mokrom i snijegu. Za nezahtjevne vozače, koji ne žive u ekstremnim uvjetima i koji tijekom zime ne rade previše kilometara, i ova šestorka u nekoj situaciji može predstavljati zanimljivi izbor (pogotovo ako se pojave uz akcijske cijene), no sve one iznad ipak predstavljaju sigurniju opciju, piše HAK.