Uvijek sigurne i provjerene informacije!

‘Bajkologija’ – Instagram blog koji promoviše književnost za djecu

Književnost za djecu skoro oduvijek se smatrala marginalnom. Pisci koji pišu književnost za djecu ne smatraju se “dovoljno” piscima, a ozbiljna kritika književnosti za djecu (kada je u pitanju naše govorno područje) skoro da i ne postoji. Istovremeno, zanemareno je poimanje čitanja za djecu i čitanja djeci kao značajnog alata za razumijevanje svijeta – kaže autorica instagram bloga “Bajkologija” koji promoviše književnost za djecu Anela Hakalović.

Ona smatra da ispuštanje te značajne obrazovne karike kod djece predškolskog uzrasta može kasnije značajno narušiti razvoj njihovih čitalačkih sposobnosti koje idu dalje od puke reprodukcije slova, riječi i rečenica.

Čitajući djeci, mišljenja je Hakalović, omogućavamo im usvajanje znanja i alata za kasnije razumijevanje kompleksnijih struktura. Razvoj kritičkog mišljenja i kritičke interpretacije pročitanog posebno je značajan danas u vrijeme preobilja informacija, lažnih vijesti, teorija zavjera i slično.

To sve bili su razlozi da se odluči napraviti Instagram blog/stranicu na kojem ću govoriti o značaju čitanja djeci, promicati književnost za djecu, te preporučivati knjige i slikovnice za djecu.

– Naziv bloga Bajkologija (ili Zmajevi, princeze i ostalo) izabran je da bi ukazao na kompleksnost tematike književnosti za djecu. Sve češće se o bajkama govori kao zastarjelim infantilnim pričama. Roditelji izbjegavaju čitati klasične bajke zbog njihove navodne okrutnosti, političke nekorektnosti.  S obzirom na manjak ozbiljne kritike književnosti za djecu, ovaj blog je zamišljen kao mali doprinos u promicanju tematike čitanja. Za početak, Bajkologija je zamišljena kao Instagram blog, a uskoro će vjerovatno postojati i web stranica – podvukla je Hakalović.

Ona također ističe da iako se blog zove “Bajkologija” na njemu se ne govori samo o bajkama, nego o književnosti za djecu uopšte (basnama, slikovnicama za najmlađe, pjesmicama za djecu i slično), o čestim motivima u pričama za djecu, značenju moralnih poruka, načinima čitanja djeci i drugim temama koje se vezuju za tu tematiku.

Hakalović podsjeća da susjedne zemlje, posebno Hrvatska, imaju značajne kampanje koje se bave afirmisanjem čitanja.

– Kod nas je i taj segment manjkav, pa su roditelji često prepušteni isključivo zakonima tržišta koje im umjesto kvalitetne književnosti često prodaju blještavo upakovana izdanja loših priča i ilustracija. Izuzeci naravno postoje, ali danas je dominantna “trivijalna” književnost za djecu ili skraćena, osiromašena izdanja klasičnih priča i bajki. Nadam se da će “Bajkologija” uspjeti razviti kritičku svijest, prvenstveno kod roditelja o značaju čitanja djeci, kao i o značaju kritičkog i osviještenog pristupa ovoj tematici. Budući da su ciljna grupa roditelji, za početak sam izabrala Instagram platformu kao popularan i široko dostupan komunikacijski kanal – kazala je autorica Bloga koji promoviše čitanje i književnost za djecu Anela Hakalović u razgovoru za Fenu.

Anela Hakalović magistrica je komparativne književnosti i mama dvije djevojčice zbog kojih se ozbiljnije počela zanimati za književnost za djecu.