Uvijek sigurne i provjerene informacije!

‘Braća Karamazovi’ 30. septembra otvara ovogodišnji Međunarodni teatarski festival MESS

Ovogodišnji Međunarodni teatarski festival MESS bit će otvoren 30. septembra predstavom “Braća Karamazovi: Sve sretne porodice nalik su jedna na drugu” Zagrebačkog kazališta mladih, a koja će biti izvedena u Narodnom pozorištu Sarajevo.

Direktor MESS-a Nihad Kreševljaković kazao je danas na konferenciji za medije da su nastojali do 9. oktobra, koliko će trajati Festival, napraviti program koji će se svidjeti publici. Izabrane su predstave koje su nastale u vrijeme pandemije Covid-19, nakon pandemije, ali i ove godine, u vrijeme krize, rata u Ukrajini.

S obzirom na to da je Festival refleksija onoga što se događa oko nas, ove godine će MESS biti smotra svega onoga što se događalo i prije i nakon pandemije, rata u Ukrajini. To su osnovne karakteristike Festivala – ocijenio je Kreševljaković.

Festival će biti otvoren predstavom Zagrebačkog kazališta mladih “Braća Karamazovi” i to iz dva dijela “Sve sretne porodice nalik su jedna na drugu” i “Svaka nesretna porodica nesretna je na svoj način”, u režiji Olivera Frljića.

Prvi puta je ostvareno i gostovanje predstave “Ceremonija čaja” sa Kipra u režiji Achima Wielanda, a iz Grčke gostuje predstava “Republika baklava” režisera Anestisa Azasa, iz BiH predstava “Ljubičasto” Selme Spahić, kao i koprodukcijske predstave iz Mađarske, Crne Gore, Njemačke, Slovenije, Švicarske.

Ljubitelji teatra imaju priliku pogledati premijeru koprodukcijske predstave “Što na podu spavaš” u režiji Kokana Mladenovića i premijera Balkan dance project “Sara-je-vo” bh. koreografa Edhema Jesenkovića kojeg festivalska publika zna kao vrhunskog plesača.

Jesenković je određeno vrijeme pauzirao, pa mu je, kako je Kreševljaković kazao, predstava “Sara-je-vo” svojevrsni povratak na scenu.

Također će i predstava “Ljubav” Pipo Delbono iz Italije, po mišljenju Kreševljakovića, privući veliku pažnju publike, kao i predstava “Porijeklo” iz Njemačke.

Podršku 62. MESS-u je pružio Kanton Sarajevo, Grad Sarajevo, Federalno ministarstvo kulture i sporta.

Ministar kulture i sporta KS Samir Avdić je kazao da Kantonu Sarajevo ne nedostaje kulturnih aktivnosti koje građani i gosti ne mogu sve ni ispratiti.

  • MESS je brend KS-a, Grada i BiH. Sve umjetničke trupe koje dolaze u Sarajevo, siguran sam dolaze otvorenog srca i dobrih namjera – kazao je ministar.

Vjeruje da će MESS biti poseban jer su vrijedni ljudi koji kvalitetno komuniciraju, te je i institucionalna podrška učinkovita i blagovremena. Uz čestitke organizatorima MESS-a, pozvao je građane i goste KS-a da posjete predstave festivala.

Program 62. MESS-a će biti održan na nekoliko lokacija: Narodno pozorište, Sarajevski ratni teatar SARTR, Kamerni teatar 55, Stolarija Narodnog pozorišta, Pozorište mladih.

Karte za predstave mogu se kupiti online na www.kupikartu.ba

Izvor: FENA