Uvijek sigurne i provjerene informacije!

Galeb Nikačević na masterclassu o važnosti pričanja priča na AJB DOC Film Festivalu

Publika petog izdanja AJB DOC Film Festivala će 12. septembra imati priliku u Cineplexxu Sarajevo prisustvovati masterclassu novinara, voditelja i kreatora regionalno popularnog Agelast podcasta Galeba Nikačevića o temi važnosti pričanja priča.

Stavljajući fokus na važnost dokumentarističkog pristupa pri predstavljanju bitne priče, Nikačević će na ovom masterclassu govoriti o ključnim elementima dobre priče, odnosno načinu njenog razvijanja od početka do kraja, moći koju ima dobra priča, te načinima pripreme za snimanje, razgovor sa sagovornikom i neočekivane situacije.

Prva stvar na koju bih voleo da se osvrnem su tri elementa svake priče – zašto pričamo priče i koja je njihova vrijednost, kako da pronađemo ‘svoju’ priču jer mnogi bi voljeli da budu upamćeni, ali je teško ako nemaju šta da kažu – te kako da napravimo razliku između dobre teme i priče. Iz tog potom proizilazi niz ‘skrivenih’ elementa i koraka u kreiranju priča koji se, zapravo, ne vide na prvi pogled ili deluju zanemarljivo. A posvećenost baš takvim pojedinostima je često razlika između uspjeha i neuspjeha – pojašnjava Nikačević.

Govoreći o važnosti pričanja priča, Nikačević će se na ovom masterclassu osvrnuti i na svoj regionalno popularni podcast, te otkriti kako goste podcasta potiče da ispričaju svoju priču.

Sve što sam naučio kroz dokumentarizam i kroz ispričane (i neispričane) priče dovelo me je u tačku u kojoj se nalazim sada. U razgovorima postoji suptilna umjetnost pričanja priča koju učim u hodu, a o kojima nisam znao ništa kada sam počinjao i mislim da će to za ljude imati vrijednost – kaže Nikačević.

On je dugogodišnji novinar i voditelj iz Beograda. Karijeru je počeo kao novinar na TV Metropolis. Radio je za MTV Adria kao voditelj, muzički urednik i zaštitno lice MTV-ja na Balkanu. Također je uređivao portal VICE, na kojem je također proizveo značajan broj dokumentarnih priča. Godine 2019. postaje urednik portala Noizz, ali šest mjeseci kasnije daje otkaz, kako bi počeo s podcastom Agelast koji ubrzo postaje među vodećim u Srbiji, s više od 100.000 pratitelja na YouTubeu, 200.000 jedinstvenih slušatelja na audioplatformama.

Masterclass “Važnost pričanja priča” bit će održan pod pokroviteljstvom Info Centra Evropske unije u BiH.

Svi zainteresovani pozivnice za ovaj događaj mogu besplatno preuzeti u Cineplexxu svakog dana od 12.00 sati, najavljeno je iz AJB DOC Film Festivala.