Uvijek sigurne i provjerene informacije!

George Clooney plaćen je samo 3 dolara za film koji je bio nominiran za šest Oscara

George Clooney bio je najplaćeniji glumac na svijetu, ali možda će vas iznenaditi činjenica da je bio plaćen samo 3 dolara za jedan od svojih najhvaljenijih filmova.

Za svoju povijesnu dramu iz 2005. godine, Laku noć i sretno, Clooney se osim u ulozi glumca našao i u onima redatelja i scenarista filma. No, umjesto da traži vrtoglavu plaću, Clooney je uzeo samo po jedan dolar za svaki od tih poslova.

Laku noć i sretno, u kojem također glume David Strathairn i Robert Downey Jr., smješten je u 1953. godinu i usredotočen je na stvarnu životnu priču radijskog i televizijskog novinara Edwarda R. Murrowa, koji je pokušao svrgnuti američkog senatora Josepha McCarthyja. Snimanje filma koštalo je samo 7.5 miliona dolara, pri čemu je Clooneyjeva niska plaća vjerovatno pomogla da troškovi budu tako maleni.

Clooney je toliko želio snimiti Laku noć i sretno da je čak ponovo stavio hipoteku na vlastitu kuću kako bi skupio novac. Njegovo se kockanje više nego isplatilo jer je film zaradio više od 54 miliona dolara diljem svijeta, više od sedam puta od uloženog.

“Pokretačka snaga filma bila je ljutnja”


Laku noć i sretno nije bio samo komercijalni uspjeh, voljeli su ga i žiriji za dodjelu nagrada. Dobio je nominaciju za šest Oscara, uključujući one za najbolji film, najbolji originalni scenarij i najboljeg glumca, kao i za šest BAFTA nagrada i pet Zlatnih globusa.

Kritičari su također bili oduševljeni povijesnom dramom – ima impresivnih 93 posto pozitivnih recenzija kritike i 83 posto pozitivnih recenzija publike na Rotten Tomatoesu, dok na IMDB-ju ima ocjenu 7.4. Clooney je 2012. godine za Los Angeles Times rekao da je pokretačka snaga filma bila ljutnja.

“Laku noć i sretno napisao sam zato što sam bio ljut jer su me nazivali izdajnikom moje zemlje kad sam rekao da trebamo postaviti pitanja prije nego što pošaljemo ljude u rat, a pronašao sam način da to izrazim u filmu”, rekao je.

Izvor: Index.hr