Uvijek sigurne i provjerene informacije!

Jean-Luc Godard preminuo eutanazijom u Švicarskoj

Opterećen bolestima koje su mu bitno narušile kvalitetu života, francuski redatelj sa švicarskom adresom odlučio je sebi skratiti muke, a svoju odluku dao je naslutiti još prije osam godina na Filmskom festivalu u Cannesu.

Za život i smrt legendarnog redatelja Jean-Luca Godarda mogao bi se parafrazirati njegov kultni film – Do posljednjeg daha. Naime, Godard je bio cijeli život vjeran svojoj ideji pomicanja granica na filmu, bio je je radikalan, bavio se eksperimentalnim filmovima, a radikalno je odlučio i skončati svoj život. Nije čekao da umre prirodnom smrću već se odlučio za – eutanaziju, piše The New York Times.

Živio je u Švicarskoj, u gradu Rolleu na Ženevskom jezeru, zemlji gdje je eutanazija dozvoljena, a odvjetnik legendarnog francusko-švicarskog redatelja potvrdio je da je Godard odlučio okončati svoj život potpomognutim samoubojstvom u dobi od 91 godine nakon duge borbe s ‘ teškim višestrukim bolestima‘. Francuski dnevnik Libération citirao je osobu blisku obitelji koja je rekla da je ‘‘eutanazija Godardova odluka i da mu je važno da ljudi znaju za to.‘‘

Svoju odluku legendarni redatelj dao je naslutiti još 2014. na filmskom festivalu u Cannesu. Za švicarsku televiziju RTS rekao je da ne misli živjeti pod svaku cijenu ako ga snađu teške bolesti.

Izvor: Index.hr