Uvijek sigurne i provjerene informacije!

U Sarajevu počelo oslikavanje murala u okviru projekta ‘Our Future’

SARAJEVO, 13. oktobra (FENA) - U sklopu projekta "Our Future“ od 13. oktobra muralisti, grafiteri, akademski i ulični umjetnici oslikaće mural koji će krasiti zid dužine 150 m u ulici Želimira Vidovića Kelija.

U procesu krairanja murala koji je kroz umjetničku radionicu angažirao lokalnu zajednicu da, koristeći umjetnost kao zajednički jezik, doprinesu pozitivnom ozračju u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, učestvovali su učenici osnovnih i srednjih škola iz Sarajeva i Istočnog Sarajeva.

Tako će se ubuduće duž zida u ulici Želimira Vidovića Kelija protezati mural ilustrovanog tramvaja sa motivima koji su oslikali učenici, ali i građani koji su se prijavili na otvoreni poziv UG Pogon.

– Učesnici online kreativnih radionica su tokom mjesec dana radili na osmišljavanju skica za mural, a potom je umjetnica Aleksandra Nina Knežević od pristiglih radova kreirala kolaž koji će se koristiti kao izvedbeno rješenje za oslikavanje murala – poručili su iz UG Pogon kojima je ovo, poslje murala Davorinu Popoviću u Radićevoj ulici u Sarajevu, najveće platno koje će ukrasiti.

Kao i na prethodnim projektima Udruženja Pogon oslikavanje murala predvodiće poznati bh. muralist Benjamin Čengić.

Murali predstavljaju urbani vid umjetničkog izražavanja koji podrazumijeva oslikavanje javnih gradskih prostora estetski vrijednim grafitima, a uključivanjem građana u proces nastanka murala prilika je da se kroz umjetnost u javnom prostoru da doprinos razvoju lokalne zajednice.