Uvijek sigurne i provjerene informacije!

Mali vodič kroz tipove pšeničnog brašna – koje je najbolje za što

PŠENICA (Triticum) je rod jednogodišnjih biljaka iz porodice trava, a najčešća uzgojna vrsta pšenice je obična pšenica (Triticum aestivum). Za kruh, kolače, tjesteninu te za izradu alkohola i biogoriva koristi se plod, odnosno pšenično zrno. Pšenično zrno sastoji se od ljuske, središnjeg dijela (endosperma) i klice, a razne vrste brašna dobivamo ovisno o dijelovima zrna koji se koriste za mljevenje i o načinu na koji su samljeveni.

Da postoje različiti tipovi pšeničnog brašna vjerojatno svi znamo, ali koja se točno vrsta za što koristi nije uvijek najjasnije.

Vrste pšeničnog brašna
Na našim se prostorima razni tipovi pšeničnog brašna tradicionalno označavaju oznakom T i brojem. Ovisno o stupnju usitnjavanja, na hrvatskom tržištu nailazimo na bijelo pšenično brašno (tip 400 i tip 550), polubijelo pšenično brašno (tip 700 i tip 850), crno pšenično brašno (tip 1100 i tip 1600) i brašno cijelog zrna pšenice. Ove se oznake odnose na količinu pepela u brašnu, a što je broj veći, veći je i sadržaj pepela, a boja tamnija.

Tip 400 i tip 550
Bijelo pšenično brašno proizvodi se isključivo od središnjeg dijela zrna pšenice ili endosperme, a dijeli se na glatko i oštro. Sadrži relativno male količine hranjivih tvari i dijetnih vlakana jer su ona smještena u vanjskom dijelu zrna. Iako nutritivno siromašnije, bijelo brašno ima izuzetna svojstva pri pečenju. T-400 ili oštro brašno najbolje je za izradu prhkih kolača i keksa. T-500 (ponekad i T-550) ili glatko brašno najbolje je za izradu kruha, peciva te kolača i savijača od dizanog tijesta.

Tip 700 i tip 850
Pri izradi polubijelog brašna koriste se i vanjski dijelovi pšeničnog zrna, odnosno njegova ljuska. Ima veću prehrambenu vrijednost od bijelog brašna, a prvenstveno se koristi za izradu domaćeg kruha, ali i tankih tijesta za savijače, gibanice i baklave.

Tip 1100 i tip 1600
Crno pšenično brašno ima visok sadržaj vitamina i minerala, a osobito je bogato vlaknima. U domaćinstvu se prvenstveno upotrebljava za dizana tijesta, a kruh pripremljen od crnog brašna imat će vlažniju sredinu, pun okus i dulje će ostati svjež.

Brašno cijelog zrna pšenice
Kao što i samo ime kaže, brašno cijelog zrna pšenice sadrži sve dijelove samljevenog zrna pšenice te je bogato vlaknima, vitaminima i mineralima i ima povećan sadržaj proteina. Na tržištu se nalazi i pod nazivima graham brašno ili integralno pšenično brašno. Kruh od ovog brašna bit će zbijeniji, a struktura će mu biti grublja. Preporučuje ga se miješati s bijelim ili polubijelim pšeničnim brašnom kako bi mu se poboljšala svojstva pri pečenju.

Izvor: Index.hr