Uvijek sigurne i provjerene informacije!

SSC Tuatara postavila je rekord brzine na “običnim” Michelin gumama”

Rekordi najveće brzine su besmisleni kada gotovo svaka javna cesta ima ograničenje brzine. Međutim, to ne sprječava proizvođače automobila da pokušavaju ići brže od drugog tipa, a SCC se ne razlikuje. Kompanija je početkom ovog mjeseca postavila novi rekord sa svojom Tuatarom, u prosjeku 508,73 kilometara na sat u dvije dvosmjerne vožnje, a superautomobil je to učinio na gumama – Michelin Pilot Sport Cup 2.

Osnivača SCC-a Jeroda Shelbyja koji je za publikaciju rekao da je Tuatara koja je završila brzu vožnju to učinila na osnovnim gumama automobila, što je impresivno. SCC je testirao gume na brzinama za koje je kompanija znala da ih automobil može postići, pružajući timu povjerenje da su gume sigurne pri brzinama koje premašuju ocjenu gume. Shelby je također rekao za publikaciju da je Tuatara koristila jedan set guma za “dnevnu vožnju”. SCC je zamijenio stari zrak za dušik i istisnuo ih pod višim pritiskom.

SCC je Tuataru odveo do istog dijela autoceste – državne ceste 160 – izvan Las Vegasa gdje je Koenigsegg u decembru 2017. godine postavio trenutni rekord od 447,87 km/h. Profesionalni vozač trkaćih automobila Oliver Webb pilotirao je Tuataru do novog rekorda, udarajući kazaljkom 484,54 km/h u jednom smjeru i zapanjujućih 532,93 km/h u drugom smjeru. Web je rekao da je automobil “još uvijek dobro vukao” na vrhu, sugerirajući da Tuatara može postići još veće brzine.