Uvijek sigurne i provjerene informacije!

Novo istraživanje: Djeca kojoj se čita prije vrtića naprednija

Djeca kojoj roditelji čitaju prije nego što krenu u vrtić naprednija su od vršnjaka, pokazalo je novo američko istraživanje objavljeno u časopisu "Journal of Developmental and Behavioral Pediatrics".

“‘Jaz od milion riječi’ mogao bi biti ključan za objašnjavanje razlika u razvoju rječnika i čitanja”, kazala je Džesika Logan iz Ohaja, vodeća autorka studije i članica Centra za istraživanje ranog djetinjstva.

Čak će i djeca kojoj roditelji čitaju samo jednu knjigu dnevno čuti otprilike 290.000 više riječi do dobi od pet godina nego ona kojoj se ne čita redovno.

“Djeca koja čuju i upoznaju veći dio vokabulara će biti bolje pripremljena kada vide te riječi na papiru kada krenu u vrtić ili školu. Vrlo je vjerovatno da će lakše naučiti čitati i pisati ako su upoznati s izrazima koji će im biti potrebni u školi i vrtiću”, rekla je Loganova.

Ideja za istraživanje potiče od prethodnog istraživanja u kojem je Loganova sa svojim kolegama došla do otkrića da roditelji jedne četvrtine djece u američkoj državi Ohajo nikada ne čitaju knjige djeci, a veliki dio njih djeci čita samo jednom sedmično. “Činjenica da postoji toliko roditelja koji nikada ne čitaju knjige svojoj djeci nas je šokirala. Željeli smo otkriti kakve bi to posljedice moglo ostaviti na djeci”, zaključila je Loganova.

Istraživači su sarađivali s knjižarom “Columbus Metropolitan”, koja je odabrala 100 najtraženijih knjiga za djecu u predškolskoj dobi, a Loganova i njene kolege nasumično su odabrali 30 knjiga s oba popisa te izbrojali koliko je riječi u svakoj knjizi, te su otkrili da knjige za najmlađu djecu sadrže u prosjeku oko 140 riječi, dok slikovnice sadrže oko 228 riječi.

S tim su informacijama istraživači izračunali koliko bi riječi dijete čulo od rođenja do petog rođendana pri različitim nivoima čitanja. Oni su pretpostavili da bi djeci njihovi roditelji čitali knjige za najmlađe do njihovog trećeg rođendana, a slikovnice sljedeće dvije godine te da bi svako čitanje uključivalo jednu knjigu. Takođe su pretpostavili da roditelji koji nikad ne čitaju svojoj djeci zapravo čitaju jednu knjigu svaki drugi mjesec.

Na osnovu ovih ovih kalkulacija, istraživači su izračunali koliko bi riječi djeca čula do dobi od pet godina:

* djeca kojoj nikad nije bilo čitano 4.662 riječi,

* djeca kojoj je čitano od jedan do dva puta sedmično 63.570 riječi,

* djeca kojoj je čitano od tri do pet puta sedmično 169.520 riječi,

* djeca kojoj je čitano svakodnevno 296.660 riječi,

* djeca kojoj je čitano pet knjiga dnevno 1.483.300 riječi.

Izvor: Nezavisne.com