Uvijek sigurne i provjerene informacije!

Američki vatrogasci odsad imaju pomoć robota

Roboti postaju sve prisutniji u ljudskoj svakodnevnici, a sada će njihovu pomoć imati i američki vatrogasci.

Nedavno je robot Spot kompanije Boston Dynamics bio u “večernjoj šetnji” prošlog mjeseca, a sada su vatrogasci u Los Angelesu dobili robotsko vozilo koje će im pomoći u borbi protiv požara.

Thermite RS3 je robot težak 1.588 kg, a veličinom približno odgovara malom gradskom automobilu. Ipak, dovoljno je mali da prođe kroz dupla vrata, ali ima dovoljno snage da probije zid i uđe u objekt.

Opremljen je vodenim topom koji može izbaciti 9.500 litara vode ili pjene u minuti. Također, može se ispraviti vertikalno i djelovati kao prskalica. Robotom se upravlja daljinskim putem, a može raditi 20 sati bez prestanka. Gusjenice koje ima mu omogućavaju da savlada nagibe od 70 stepeni.

Vatrogasci su zadovoljni što su dobili novu pomoć, a istakli su da će im robot pomoći da pronađu nove načine za gašenje požara.

RS3 je već viđen u akciji kada je požar izbio u dvije zgrade u Los Angelesu. Pomagao je u radu 130 vatrogasaca, a uklanjao je i ostatke u unutrašnjosti objekata.

RS3 pomalo podsjeća na tenk, a to je zbog činjenice da se radi o adaptiranom dizajnu vozila za uništavanje eksplozivnih naprava korištenom u Iraku i Afganistanu. Jedan RS3 robot košta 272.000 dolara.