Uvijek sigurne i provjerene informacije!

Vojna vježba “Slobodno gađanje-2020“ pokazala izuzetnu efikasnost turske vojske

Turske oružane snage (TSK) provode vojnu vježbu “Slobodno gađanje-2020“ koja za cilj ima pokaz oružja i mogućnosti kojima raspolaže, a korištena su i oružja domaće proizvodnje, uključujući i protutenkovske sisteme OMTAS i bespilotne letjelice Kargu.

Turske oružane snage (TSK) provode vojnu vježbu “Slobodno gađanje-2020“ koja za cilj ima pokaz oružja i mogućnosti kojima raspolaže, a korištena su i oružja domaće proizvodnje, uključujući i protutenkovske sisteme OMTAS i bespilotne letjelice Kargu Kamikaze.

Važnoj vojnoj aktivnosti na poligonu vojnog kompleksa u Polatliju kod Ankare prisustvovao je vojni vrh Turske, predvođen ministrom odbrane Hulusijem Akarom i načelnikom Generalštaba Yasarom Gulerom.

Učestvovalo je ukupno 1.096 pripadnika kopnenih, zračnih, pomorskih i specijalnih jedinica turske vojske, a u osnovi se radi o pokaznoj i testnoj vježbi kojom se jača koordinacija djelovanja među vojnim taborima.
Gađanje je s maksimalnim uspjehom izvedeno s ukupno 37 oružja iz arsenala turske vojske, među kojima su i četiri koja su nedavno ušla u arsenal i prvi put se koriste na vježbama tog tipa.

Vježba je počela odavanjem počasti turskim šehidima, kao i porukom podrške azerbejdžanskoj vojsci koja vodi operaciju oslobađanja Nagorno-Karabaha od trodecenijske armenske okupacije.