Uvijek sigurne i provjerene informacije!

Goran Čerkez: “Ograničavamo kretanje od 23 sata do pet ujutro”

Jedna od njih je ograničavanje kretanja od 23 sata do pet ujutro, ali i smanjen je broj okupljanja u zatvorenom i otvorenom prostoru.

– Situacija je vrlo ozbiljna a skoro niko ništa ne radi. Ovo se odnosi na one koji vrše nadzor, policja dopušta sva moguća kršenja. Politički skupovi, ovo je apsolutno neprihvatljivo, necivilizirano ponašanje, nebitni su životi ljudi, već pojedinci, političari. Diskoteke rade, noćni klubovi, jedni govore ima virusa nema virusa. Nema ko nije postao epidemiolg. Teško je u ovakvoj situaciji raditi. Svjedoci smo apsolutne kantonalne pasivnosti. Sve je spalo na zdravstveni sektor i na Federaciju. Imali smo sastanak s premijerom. Prošlo je osam mjeseci od kroze da se pitamo da li je neko nabavio testove – naglasio je Goran Čerkez, pomoćnik ministra zdravstva F BiH u današnjem obraćanju javnosti i dodao:

– Moramo prekinuti lanac infekcije. Mnogi pitaju zašto skupove nismo zabranili, postoje restrikcije i reagovanje policije. Ljudi koji krše trebali su biti sankcionirani. Mi sami nećemo uvesti lockdown. Sve mjere su na raspolaganju. Nećemo ući u to dok se ne dogovorimo s Vladom FBIH. Da bi onemogućili noćne derneke, disko klubove, pjevače i pjevačice koje pjevaju u njima, ograničavamo kretanja od 23 sata do pet ujutro. Nije policijski sat.

Čerkez je kazao da je donesena nova mjera o okupljanjima. Dozvoljeno je 30 osoba u zatvorenom i isto toliko na otvorenom prostoru.

Sanjin Musa, šef Epidemiološke službe Federalnog zavoda za javno zdravstvo je kazao da je porast prijenosa zaraze nastavljen.

– Do danas je potvrđeno 41.067 slučajeva, 1.012 umrlih. Prosječan broj je 970 oboljelih. Porast incidence se bilježi u svim kantonima. Došlo je do porasta stope zaraženosti u svim dobnim skupinama. Broj porasta na respiratora je za 48 posto. Sve osobe koje se sada hospitalizraju zaražen su prije tri sedmice. Važan je balast u kontroli bolesti i funkcioniranja društva. Cilj mjera je smanjiti pritisak na bolnice i spasiti živote