Uvijek sigurne i provjerene informacije!

Iz BiH: Muslimani su najveće žrtve globalnog terorizma

Oni koji su izrekli ove klevete na račun naše vjere i naroda trebaju znati da smo ih čuli - stoji u saopćenju Ureda za odnose sa javnošću

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini je, preko Ureda za odnose sa javnošću, reagovala na saopćenje udruženja građana „Hrvatski narodni sabor“ kojim se teroristički napadi u Francuskoj pokušavaju povezati sa Bosnom i Hercegovinom. 

U saopćenju se kaže kako je teško naći razumno objašnjenje za ovakve konstrukcije i kako priopćenje HNS-a ustvari otkriva stvarne namjere nosilaca retrogradnih i antievropskih politika na ovim prostorima, te da Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini ne može olahko preko njih prijeći.

– Oni koji su izrekli ove klevete na račun naše vjere i naroda trebaju znati da smo ih čuli – stoji u saopćenju Ureda za odnose sa javnošću, te se dodaje:

– Bilo kakav oblik generalizacije je neprihvatljiv, kao i bezuspješni pokušaji prekrajanja historije i pred međunarodnim sudovima utvrđenih istina o karakteru rata u bivšoj Jugoslaviji. Bošnjaci nemaju potrebu nikome dokazivati svoje evropejstvo, niti svoj odnos prema islamu. Oni su i kao Bošnjaci i kao muslimani samosvjestan narod i niko ih, ni sa Zapada ni sa Istoka, neće učiti ni evropskim ni islamskim vrijednostima. Korištenje sintagme „islamski terorizam“ u saopćenju HNS razumijevamo kao namjernu provokaciju. Jer, kao što je ovim povodom izjavio i Papa Franjo, neprihvatljivo je povezivanje islama ili bilo koje religije s nasiljem ili sa postupcima male skupine ekstremista. Problem terorizma i nasilnog ekstremizma je globalni izazov i od njegovog zla nije pošteđena nijedna država, niti društvo. Najbolji dokaz tome je nedavni teroristički napad u Zagrebu. Muslimani su najveće žrtve globalnog terorizma i zato će se Islamska zajednica boriti protiv svih oblika ekstremizma u nadi da će i u drugim vjerskim i nacionalnim skupinama nadvladati one snage koje ne promovišu nepovjerenje, sukobe i mržnju – stoji na kraju saopćenja Ureda za odnose s javnošću Rijaseta IZ u Bosni i Hercegovini.