Uvijek sigurne i provjerene informacije!

Kako je uhapšen osumnjičeni za ubistvo Marka Radića

U 21:25 sati na platou Gradske tržnice lišili smo slobode osobu koja se sumnjiči za ubistvo Marka Radića. Priveli smo ga u Policijsku upravu Mostar. Trenutno provodimo istragu, kazao je glasnogovorenik MUP-a HNK, Ljudevit Marić.

Sinoć je u Mostaru ubijen Marko Radić, osuđeni ratni zločinac zbog zločina protiv čovječnosti, odnosno mučenja, zatvaranja, ubistva i silovanja u naselju ‘Vojno’ kod Mostara. Za ubistvo je osumnjičen Josip Cvitanović Cviki.

Marić je istakao kako je Cvitanović uhapšen u “vrlo kratkom vremenskom roku”.

“Dva i po sata nakon zločina osobu smo uhapsili uz pomoć drugih sigurnosnih agencija. Radili smo potjeru na širem rejonu i stalno smo imali trasu kretanja osumnjičenog. Kada je došao u Mostar lišili smo ga slobode. Vjerovatno, po okončanju istrage doći ćemo do motiva zločina”, naveo je glasnogovorenik MUP-a HNK.

Na pitanje koja je to bila “trasa kretanja” osumnjičenog, Marić je otkrio kako je Cvitanović “otiša u južni dio kantona”…

“Pa se za nekih sat vremena vratio u Mostar. Kroz istragu ćemo doznati zašto se vratio u Mostar”.

Marić je istakao kako je Josip Cvitanović Cviki od ranije poznat policiji jer je imao jedno djelo ubistva.
“Znači, on je povratnik u vršenje kaznenih djela”, zaključio je glasnogovorenik MUP-a HNK.

odsjetimo, ubijeni Marko Radić je ratni zločinac koji je pravosnažno osuđen u Bosni i Hercegovini 2011. godine na 21 godinu zatvora zbog zločina protiv čovječnosti, odnosno mučenja, zatvaranja, ubistva i silovanja u naselju ‘Vojno’ kod Mostara.

Presudom je utvrđeno je da je Radić lično učestvovao u silovanju zarobljenica, uključujući i maloljetne djevojčice. Na slobodu je trebao izaći tek 2027 godine. Ali, podnio je zahtjev da odsluži kaznu u Hrvatskoj i ministar pravde Bosne i Hercegovine, Josip Grubeša, 8. oktobra 2018. godine potpisao je Rješenje o transferu osuđene osobe, kojim se dopušta transfer Marka Radića iz Bosne i Hercegovine u Hrvatsku, kako bi zatvorsku

Županijski sud u Zagrebu je ponovio postupak i donio je presudu kojom je preuzeo izvršenje presude Suda Bosne i Hercegovine, koju je zbog nepriznavanja koncepta “udruženog zločinačkog poduhvata”, preinačio i izrekao kaznu zatvora u trajanju od 12 godina i šest mjeseci. Tako se Radić u decembru 2018. godine našao na slobodi. Žrtve su ovo dočekale s negodovanjem.