Uvijek sigurne i provjerene informacije!

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter

Počinje instalacija respiratora koje je uvezla Srebrena malina, kreće se od Goražda

Krećemo s Goraždem gdje će biti instalirana dva uređaja, i to besplatno. Nakon što su propala dva tendera, odnosno niko nije bio zainteresiran za posao vrijedan 150.000 KM bez PDV-a, dobili smo ponudu firme Profesional Medic iz Beograda da instaliraju svih 100 respiratora, i to besplatno.

Oni u Bosni i Hercegovini imaju, tako da kažem sestrinsku firmu, Dre Medica iz Sarajeva. Raspitali smo se i dobili potvrdu da se radi o respektabilnim firmama u ovom sektoru. Ljudi iz beogradske firme kazali su nam da su tokom koronavirusa instalirali u Srbiji i Crnoj Gori više od 1.000 ovakvih uređaja. Za svaki instalirani uređaj u BiH izdat će uvjerenje, naglašeno je dokumentu koji smo potpisali s njima. Kazali su nam da nemaju prevelike izdatke kada je ovaj posao u pitanju, jedino pogoršana epidemiološka situacija može utjecati na dinamiku instaliranja – kaže nam Kadribegović.

Naš sagovornik ističe da je odluku o prihvatanju ponude Beograđana donio Štab civilne zaštite FBiH.

– Informisali smo štab nakon što su propala dva tendera. Imali smo tri opcije na stolu, raspisati treći tender, prihvatiti donaciju o besplatnom instaliranju ili uređaje proslijediti zdravstvenim ustanovama kako je to ranije određeno. Štab je odlučio da se opredijelimo za besplatno instaliranje. Vrlo moguće bi i treći tender pao, a kliničkim centrima i bolnicama bi u vrijeme povećanja broja zaraženih s COVID-19 instaliranje respiratora predstavljalo ogroman posao – naglašava Kadribegović.

Inače, prije nekoliko mjeseci Tužilaštvo Bosne i Hercegovine otvorilo je istragu zbog nabavke ovih respiratora. Istragom su obuhvaćeni federalni premijer Fadil Novalić, bivši direktor FUCZ-a Fahrudin Solak i vlasnik Srebrene maline Fikret Hodžić, kao i direktor Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH Aleksandar Zolak