Uvijek sigurne i provjerene informacije!

BiH i Sjeverna Makedonija ostvaruju uspješnu saradnju u oblasti odbrane

Ministar odbrane BiH Sifet Podžić sa saradnicima primio je u oproštajnu posjetu vojnog atašea Republike Sjeverne Makedonije brigadira Donče Kuzmanova kojem je čestitao na punopravnom članstvu Republike Sjeverne Makedonije u NATO-u.

Na sastanku je razgovarano o bilateralnoj odbrambenoj saradnji između Bosne i Hercegovine i Republike Sjeverne Makedonije, te je konstatirano da se ona ostvaruje u skladu s Memorandumom o razumijevanju između dva ministarstva i godišnjim planovima bilateralne vojne saradnje.

Sagovornici su istaknuli nekoliko najznačajnijih oblasti u okviru kojih je ostvaren visok stepen saradnje, a što se prije svega odnosi na obuku pilota iz sastava Oružanih snaga BiH u Centru za obuku pilota Republike Sjeverne Makedonije, gdje je fokus na obuci na simulatoru letenja.

Istaknuta je i aktivnost izobrazbe kadeta na Vojnoj akademiji Armije Republike Sjeverne Makedonije, na kojoj je do sada izobrazbu završilo ukupno 12 kadeta i gdje je u toku školovanje njih još 14.

U razgovoru je naglašena i podrška Ministarstva odbrane BiH Regionalnom centru za obuku kadrova iz oblasti odnosa s javnošću (PARC), kroz angažman bh. trenera i certificiranih instruktora, kao i slanje bh. pripadnika na ovu vrstu obuke, a jedan od vidova saradnje je učešće instruktora i polaznika iz Sjeverne Makedonije u Centru za obuku za operacije podrške miru (PSOTC) Oružanih snaga BiH – saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH.

Ministar Podžić je na kraju zahvalio brigadiru Kuzmanovu na njegovom predanom i profesionalnom angažmanu na poziciji vojnog atašea u našoj zemlji i izrazio nadu da će saradnja u oblasti odbrane između dvije zemlje biti nastavljena i u budućnosti uprkos činjenici da Republika Sjeverna Makedonija u narednom periodu neće imati rezidentnog vojnog predstavnika u BiH.

Brigadir Kuzmanov je ministru Podžiću iskazao zahvalnost na prijemu i ukazanoj prilici, istaknuo zadovoljstvo nivoom saradnje koji je ostvaren tokom njegovog mandata, te izrazio nadu za njenim nastavkom i proširenjem u budućnosti, navodi se u saopćenju Ministarstva odbrane BiH.

Izvor: FENA