Uvijek sigurne i provjerene informacije!

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter

Hrvatska dobila Muzej lažnih vijesti

Hrvatska je dobila Muzej lažnih vijesti, web stranicu sa svjedočanstvima novinara i znanstvenika iz područja medija, alatima i tehnikama za razvoj medijske pismenosti i kritičkog razmišljanja te za prepoznavanje i borbu protiv "fake newsa".

Osnivanjem Muzeja lažnih vijesti (mlv.hr) kao mjesta za informiranje i poučavanje, Institut za nove medije i e-demokraciju (InMed) omogućit će da se na jednom mjestu doznaju informacije o konstruktu kolokvijalno nazvanom “lažne vijesti”, ističe začetnik projekta Lordan Prelog, nekadašnji novinar i urednik, sada postdiplomant doktorskog studija informacijsko-komunikacijskih znanosti na zagrebačkom Filozofskom fakultetu.

“U ovoj, početnoj fazi, započeli smo okupljati osvrte domaćih stručnjaka koji će napisati vlastito mišljenje o temi dezinformacija. Svjedočanstva planiramo promovirati kako bi dosegli što veći broj građana kojima će biti korisno pročitati iskustva napisana iz pera uglednih profesionalaca”, ističe Prelog.

Među prvim objavljenim svjedočanstvima su i osvrti profesorice Jelene Jurišić, profesora Stjepana Malovića i Nenada Preloga, ali i novinarske legende Inoslava Beškera koji se pozabavio ulogom novinara u stvaranju fake newsa na primjeru temišvarskih žrtvava, jednog od ključnih medijskih događaja u rušenju režima rumunjskog diktatora Ceausescua.

Temišvarski mučenici su bjelodan primjer kako fake news može nastati i bez deklariranih zlih namjera, takoreći spontano i kako je nakon toga tu “vijest” ne teško, nego nemoguće izagnati iz kolektivnog imaginarija, kojemu je, očito, bila potrebna, ističe Bešker.

Navodi i da je “fake news” bila taktičko sredstvo i strateška varka u doba dok se još nije govorilo ni o specijalnome ni o hibridnom ratu i dok još hakeri nisu minirali cyberprostor “fejkušama”.

“To naravno ne znači da se smijemo puhati kao generali kada nam se omakne fake news u novinarstvu. Bilo da smo je stvorili, bilo da smo je odnekle preuzeli i dalje plasirali, mi smo time zadali još jednu ranu našemu ugroženome zanatu”, piše Bešker na stranici Muzeja lažnih vijesti, prvog takvog projekta u Hrvatskoj, ali i možda i u svijetu, kako ističe autor projekta.

Osim svjedočanstava, na stranici Muzeja lažnih vijesti korisnicima se nude i projekti medijskog opismenjavanja i kritičkog razmišljanja.

“Pozivamo sve zainteresirane, pogotovo učenike i studente, da se prijave na besplatni tečaj namijenjen razvijanju medijske i digitalne pismenosti, kritičkog razmišljanja te vještina i alata za provjeru informacija na internetu i društvenim mrežama. Tečaj radnog naziva “Potjeh u potrazi za Pinokijom” je besplatan za sve osobe željne novih znanja i iskustava, a trajati će tri tjedna i odvijati će se putem maila”, istaknuto je na stranici.

Osim toga, nude se i poveznice na tekstove koji upozoravaju ili objašnjavaju fenomen lažnih vijesti iz hrvatskih medija, a pozivaju se i novinari, znanstvenici i medijski djelatnici da napišu svoj osvrt na temu dezinformacija, prenosi Hina.

“Vaše svjedočanstvo, nakon postupka revizije, možemo objaviti na stranici Muzeja lažnih vijesti, a na taj način i vi možete dati svoj doprinos u borbi protiv dezinformacija i drugih oblika neistinitih sadržaja koji zagađuju naš medijski prostor” poziv je hrvatskog Muzeja lažnih vijesti.

Izvor: FENA