Uvijek sigurne i provjerene informacije!

Burna sjednica CIK-a: Zloupotrebe za glasanje izvan BiH teže spriječiti nego što se očekivalo

Centralna izborna komisija BiH je na jučerašnjoj sjednici razmatrala utvrđivanje procedura vezanih za zloupotrebe glasanja izvan BiH, što je rezultiralo žustrom raspravom kada je uočeno da u finalnoj verziji nedostaje član vezan za traženje međunarodne pravne pomoći.Član CIK-a BiH Suad Arnautović uočio je na 68. hitnoj sjednici da u finalnoj verziji dokumenta, koji je trebalo usvajati, nedostaje član vezan za traženje međunarodne pravne pomoći koji je ranije usvojen na kolegiju CIK-a BiH.

“U finalnoj verziji je taj dio potpuno izbrisan. Ne znam šta se od kolegija do dolaska na sjednicu desilo s tim materijalom… Nemojte da se pravimo ludi. Je li to izbrisano i ko je odlučio da to ne bude u konačnoj verziji?”, pitao je Arnautović.

Poslije su se javili predsjednik CIK-a Željko Bakalar i članica Vanja Bjelica-Prutina, kazavši da je stav kolegija da član vezan za traženje međunarodne pravne pomoći bude u konačnoj verziji i da smatraju da je riječ o tehničkoj grešci.

Članica CIK-a Irena Hadžiabdić je obrazložila da se u članu, za koji je utvrđeno da nedostaje i koji je kasnije vraćen, navodi kako CIK može inicirati podnošenje molbi zemljama u kojima su registrovani birači za glasanje radi osiguranja izbornog procesa.

No, bio je to samo jedan segment tačke dnevnog reda vezane za postupanje CIK-a s ciljem osiguranja tačnosti, ažurnosti i integriteta Izvoda iz Centralnog biračkog spiska za glasanje izvan BiH, kao i sprečavanje zloupotreba u vezi s glasanjem izvan BiH.

Svi članovi CIK-a, izuzev Vlade Rogića, glasali su da prijedlog bude usvojen kako bi se sve do Lokalnih izbora 15. novembra, pa čak i nakon toga, mogle spriječiti eventualne zloupotrebe. Odluka je donesena zbog velikog broja zloupotreba.

Član CIK-a Vlado Rogić, koji se javio telefonski, istakao je da prihvata sve tačke koje su predložene, ali da ne može prihvatiti odluku o postupanju CIK-a sa ciljem osiguranja tačnosti, ažurnosti i integriteta izvoda iz Centralnog biračkog spiska.

“Bojim se da će zbuniti glasače. Nećemo pred javnošću moći obrazložiti da dva dana prije izbora, ili pet dana nakon toga, neki budu skidani s biračkog popisa ili im na drugi način bude onemogućeno biračko pravo”, rekao je Rogić.

Očigledno je da je u CIK-u, osim Rogića, bilo još protivljenja odluci da se osigura tačnost, ažurnost i integritet izvoda iz Centralnog biračkog spiska.

Članica CIK-a BiH Vanja Bjelica-Prutina iskoristila je priliku i pozvala sve potencijalne glasače da na stranici Izbori.ba provjere podatke o tome da li su registrovani za glasanje i gdje su prijavljeni.