Uvijek sigurne i provjerene informacije!

Centar za napredne tehnologije najavio otvaranje Centra za razvoj poduzetništva

Poseban poticaj daljem razvoju Centra za napredne tehnologije (CNT) će biti Centar za razvoj poduzetništva koji bi trebao početi sa radom unutar ove institucije početkom sljedeće godine.

Centrom za razvoj poduzetništva zaokružujemo naš sistem podrške razvoju poduzetništva mladih u Kantonu Sarajevo jer osim finansijske podrške, grant sredstava koja obezbjeđujemo kroz naš program poticaja pokretanja startup biznisa mladih, sada nudimo i sve druge usluge kroz resursne i edukativne servise, konsultantske i istraživačko – projektne servise, kao i servise za korporativno poduzetništvo – istakao je ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić danas u Sarajevu na prezentaciji projekata CNT-a.

Centar za razvoj poduzetništva i poslovni inkubator jedan je od projekata CNT-a koji je posebno značajan u segmentu podrške mladima.

Sve zajedno treba doprinijeti jačanju poslovnog ambijenta, otvaranju novih, konkuretnih radnih mjesta i zadržavanju mladih stručnjaka u našoj zemlji – dodao je Delić.

Na prezentaciji je naglašeno da su projekti Centra za napredne tehnologije u protekle četiri godine realizirani s vizijom zadržavanja mladih kadrova u BiH. Proizvodi i prototipi koji nastaju kao rezultat bh. naučnika mogu naći svoju široku primjenu za civilnu upotrebu i u namjenskoj industriji.

Jedan od ciljeva CNT-a je kompletan rad uskladiti sa svim relevantnim standardima, uključujući i NATO standarde, te postati mjesto certifikacije drugih institucija.

Ponosim se što smo postali mjesto okupljanja multidisciplinarnih stručnjaka koji su zajedničkim radom uz veliki entuzijazam kreirali dodatnu vrijednost i nove prilike u našem društvu. Centar je dokazao da imamo kreativne, stručne ljude koji prate svjetske trendove i u prilici su to znanje ponuditi BIH i staviti nas u tehnološku utrku sa mnogo razvijenijim zemljama – istakao je direktor CNT-a Ensar Mulaosmanović.

U proteklom periodu, između ostalog, realizirane su konstrukcije dronova različite namjene, istraživani su materijali poput volframa i titanijuma, te mogućnosti primjene njihovog praha u medicinske i druge svrhe, dok će goriva ćelija koja pretvara hemijsku u električnu energiju biti posebno važna u procesu dekarbonizacije društva, saopćili su organizatori.