Uvijek sigurne i provjerene informacije!

Džaferović: Ostanimo predani izučavanju djela Alije Izetbegovića

Alija Izetbegović je ostavio veliki trag u različitim poljima ljudske djelatnosti. Bio je državnik, pisac, humanista, mislilac, a iznad svega je bio dobar čovjek.

Svojom raskošnom mudrošću znao je, kao pravi mislilac, dokučiti tajne ljudskog srca, a svojom neponovljivom karizmom, kao istinski lider, znao je osvojiti duše, usmjeriti ih i pokrenuti na akciju, uvijek težeći dobru, izjavio je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović povodom godišnjice smrti Alije Izetbegovića, prvog predsjednika Predsjedništva RBiH.

– Alija Izetbegović nije smatrao da mu je život dat da bi se bavio samo ličnim ciljevima i težnjama. Uvijek je promišljao kroz prizmu zajednice, njenih izazova, interesa i dilema. Kao Bošnjaka, muslimana, zanimalo ga je ne samo kuda njegov narod ide, već i kuda treba da ide. Nikada se nije mirio sa postojećim stanjem.

Bio je intelektualac, privržen vrijednostima modernog svijeta – slobodi, demokratiji, obrazovanju i nauci, ali uvijek svjestan svog muslimanskog i bošnjačkog identiteta.

Znao je da se sloboda temelji na osjećaju samopoštovanja, te je, živeći u skladu sa svojim principima, bio simbol borbe za vraćanje dostojanstva i slobode svom narodu. Znao je da uz istinsko samopoštovanje uvijek ide osjećaj poštovanja prema drugom i drugačijem, da se tuđe može iskreno poštovati samo ako se cijeni i uvažava svoje. I tako je i živio.

Kao prvi demokratski izabran predsjednik Predsjedništva, predvodio je Bosnu i Hercegovinu na putu ka obnovi njene nezavisnosti, a zatim je nepokolebljivo stajao na čelu države koja se našla pod udarom dvostruke agresije. Često je isticao da Bosna i Hercegovina nije samo parče zemlje, već ideja da ljudi različitih religija i nacija mogu živjeti zajedno. U to je čvrsto vjerovao, kao što vjerujemo i svi mi kojima je Bosna i Hercegovina u srcu.

Danas, kada obilježavamo 17. godišnjicu njegove smrti, svjedočimo da se njegovo djela, misli i ideje pamte i izučavaju i na Istoku i na Zapadu. Nekada se čini kao da velike svjetske kulture bolje prepoznaju vrijednost njegovog djela. Ali, nikada ne treba zaboraviti da je Bosna i Hercegovina u središtu njegove ideje, te kao takva ostaje najbolje mjesto za njeno razumijevanje.

Neka nam ova godišnjica bude podsjetnik da ostanemo predani izučavanju djela Alije Izetbegovića, kao i njegovom cjelokupnom državničkom i filozofskom naslijeđu. Tu ćemo naći potrebnu intelektualnu dubinu, autentičnost i prave odgovore na pitanja sa kojima se i danas susrećemo – navodi se u Džaferovićevoj izjavi u povodu godišnjice smrti prvog predsjednika Predsjedništva RBiH Alije Izetbegovića.