Uvijek sigurne i provjerene informacije!

Hadžidedić: Bosni i Hercegovini treba nova politička snaga i priča, Stranka za BiH treba da vodi taj blok

Stranka za Bosnu i Hercegovinu (SBiH) održala je sinoć centralni predizborni skup u Kino sali KSC Vogošća na kome su predstavljeni nosioci lista za sva tri nivoa vlasti.

Prisutnima su se obratili nosioci liste SBiH za Predstavnički dom PSBiH prof.dr.Zlatko Hadžidedić i za Predstavnički dom PFBiH Almir Bečarević,kandidatkinja za Skupštinu KS prof. dr. Fatima Gavrankapetanović – Smailbegović i predsjednik Stranke za BiH Semir Efendić, koji je ujedno i nosilac liste za Skupštinu KS.

Gljiva je govori o Vogošći kao prostoru koji vlasti ne razvijaju zbog uskostranačkih interesa. Vogošća je, kaže svedena na „veliku spavaonu“ kojoj nedostaju razvojni projekti.

„Mnogi su obećavali u predizbornim kampanjama, ali nisu ništa ispunili. Stranka za BiH će pokazati da se može bolje, daće maksimum i sigurno će se vidjeti rezultati. Vrijeme obećanja je iza nas i treba dati priliku mladim ljudima i ljudima koji imaju rezultate koje će preslikati na Kanton, Federaciju i državu. Samo tako se može napraviti bolja budućnost za cijelu državu“, rekao je Gljiva.

Hadžidedić u svom obraćanju kazao da na bh. političkoj sceni postoje dva lažna bloka pozicije i opozicije, nesposobna da bilo šta naprave kako treba i istaknuo da Bosna i Hercegovina treba novu političku snagi i novu političku priču.

„Ovoj zemlji treba treći blok koji će da zastupa interese njenih građana, u kojem neće biti fiktivnih stranaka i fiktivnih političkih opcija koje tvrde da brane zemlju a zapravo je dijele, niti onih koji tvrde da predstavljaju alternativu a ne nude nikakvu alternativu. BiH očajnički treba tu treću opciju“, rekao je Hadžidedić.

Dodao je da Stranka za BiH jeste stranka koja treba da vodi taj treći blok jer ima program koji ide mnogo dalje od svih drugih stranaka. Naglasio je da program Stranke za BiH ide mnogo dalje od svih drugih stranka i da je dugoročni cilj stvaranje bosanskohercegovačke nacije i nacionalne države. Podsjetio je prisutne da se ta nacija ne stvara ni iz čega već da ona već postoji jer je tvore svi bh. građani. Istaknuo je da BIH mora organizovati kao nacionalna država poput svih drugih nacionalnih država Evrope ili joj prijeti nestanak.

„Jedino nama osporavaju da budemo Bosanci i tome se mora stati u kraj. I Stranka za BiH je ta snaga koja će tome stati u kraj“,rekao je Hadžidedić.

Lider Stranke za BiH Efendić je istakao da Stranka za BiH ima kvalitetne kadrove koji mogu biti rješenje za probleme s kojima se država i građani suočavaju.

„Mi se kao stranka polahko pripremamo da budemo treća ili jedina stvarna alternativa politikama koje sada imamo. Imamo neka dva bloka koja su u osnovi ista. I jedni i drugi su bili u prilici da obnašaju vlast i ponašali se na isti način. Nama treba jedna drugačija vlast da bi rezultati bili bolji. Uglavnom ljudi nisu zadovoljni. Imaju jednu priliku sa Strankom za BiH, u jednom novom ruhu ove 2022. Imaju i kvalitetnu ponudu, a vjerujem i da će podrška biti značajna, Ako bude tako neko bolje vrijeme za Kanton Sarajevo može doći a i za našu državu podrškom Stranci za BiH – poručio je Efendić.

Bečarević se osvrnuo na sporost vlasti u realizaciji kapitalnih infrastrukurnih projekata i lošu politiku u energetici.

„Ono što danas vidite da se radi to neće biti obrazac ponašanja Stranke za BiH. Naši prioriteti su državna imovina, energetika, turizam i sve ono što može donijeti dobro. A posebno izdvajam dva sektora energetiku i poljoprivredu, jer ova godina je pokazala da ko nema hrane i ko nema dovoljno energije ima ogromne probleme. Na tome mora biti naš fokus u narednom periodu i to će biti pokretačka snaga ove zemlje“, rekao je Bečarević.

Dr. Gavrankapetanović–Smailbegović kazala j da je krajnje vrijeme da se zdravstvveni sistem stavi u službu građana, da pacijent bude prioritet.

„Iz naše bruto plate 16,5 posto odlazi u Fond zdravstvenog osiguranja. Dva mjeseca svake godine radimo samo za to da bismo dobili adekvatnu zdravstvenu uslugu. Umjesto toga mi dobivamo nedostatak lijekova, preduge liste čekanja, komplikovan put pacijenata, odbijanje liječenja, neprofesionalan tretman. Neki ovakve pojave opravdavaju uštedama. Zbog tih ušteda sve to vrijeme građani daju novac privatnom zdravstvu za usluge koje su već platitli kroz svoje zdravstveno osiguranje. Krajnje je vrijeme da vratimo dostojanstvo bolesnima i da zaustavimo mobing nad zdravstvenim radnicima“ poručila je dr.Gavrankapetanvić-Smailbegović.