Uvijek sigurne i provjerene informacije!

Kako je Eugen Savojski prije 323 godine zapalio Sarajevo

Na današnji dan, 23. oktobra 1697. godine, habsburška vojska predvođena princom Eugenom Savojskim, zapalila je grad Sarajevo.

Habsburška vojska je pred Sarajevo stigla 22. oktobra 1697. godine i u pismu upućenom vlastima Eugen Savojski je tražio da se grad preda. Pismo su odnijeli zastavnik i trubač. On je u pismu kazao kako austrijski vojnici nisu došli “žrtvovati još ljudske krvi”, te insistirao da mu iz Sarajeva pošalju izaslanika, jer će u protivnom on nastaviti svoj marš.

– Ova naša opomena učinjena je u dobroj namjeri, ali izjavljujemo, ako se ona ne uvaži, i ako ostanete uporni, da će se naša dobrota izvrgnuti u strogost, pa ćemo sve uništiti mačem i vatrom. Nećemo poštediti ni dijete u majčinoj utrobi, jer je pripravljena i teška artiljerija – stoji u pismu Eugena Savojskog.

Kako izaslanik iz Sarajeva nikada nije stigao, Eugen je s vojskom krenuo na Sarajevo. O samom napadu se malo zna, a najviše detalja opisano je u dnevniku Eugena Savojskog. Eugen je, kako piše u dnevniku, 23. oktobra tokom marširanja na Sarajevo, sreo ranjenog zastavnika kojeg je poslao dan ranije u grad da uruči pismo. Trubač je, kako se navodi u dnevniku, ubijen “za vrijeme divljeg bijega stanovnika iz Sarajeva”.

To je bio i kraj razvitka cvatućeg grada Sarajeva. Grad je spaljen, stanovništvo je ili izbjeglo ili pobijeno ili odvedeno u ropstvo, i Sarajevo se više nikad nije potpuno oporavilo od tog udarca.