Uvijek sigurne i provjerene informacije!

Kreacije modnog brenda No Nation Fashion pred publikom u Sarajevu i New Yorku (VIDEO)

U sklopu Sarajevske sedmice mode, brend No Nation Fashion koji je nastao početkom decembra prošle godine, predstavit će premijerno svoju kolekciju koja je rađena na temu održive mode.

Modna dizajnerica i kreativni direktor No Nation Fashion Aleksandra Lovrić je u razgovoru za Fenu kazala da su svi modeli urađeni u saradnji s migrantima koji privremeno borave u prihvatnim centrima, koji su iskazali nevjerovatne vještine i potencijal.
Po njenim riječima, u izradi modela zajedno s migrantima učestvovala su djeca, kao i djevojke i mladići, članovi lokalne zajednice, koji su imali želju da nauče nešto više o modi. Oni su radili zajedno s dizajnerima – biodizajnerkom Majom Halilović, profesoricom Tekstilno-tehnološkog fakulteta Dejlom Ramić i umjetnikom-dizajnerom Arminom Ćosićem.
Lovrić kaže da su u Ljetnoj školi održive mode u roku od pet dana proizveli šest različitih outfita.
Sama škola se sastojala od teoretskog i praktičnog dijela, tako da smo izašli sa mnogo saznanja o tome šta je to održiva moda i na koji način se trebamo odnositi u budućnosti kada je u pitanju majka zemlja i priroda – navela je Lovrić.
Govoreći o materijalima koje su koristili, kaže da je sve reciklaža, te ističe da to i jeste poenta održive mode, da se koristi tehnika ‘zero waste’, znači nema nikakvog bacanja, „jer time što bacamo štetimo Planeti“.
Koristili smo stvari koje se mogu naći u second handu, stvari koje smo donijeli od kuće, koje trenutno nemaju svoju svrhu niti život. Mi smo im, našim kreacijama, udahnuli novi život, tako da će s jednom umjetničkom dozom i akcentom modeli biti predstavljeni u jednom sasvim drugom obliku – kazala je Lovrić.
Po njenim riječima, na Sarajevskoj sedmici mode danas planiraju da prezentiraju 12 outfita.
Kreacije modnog brenda No Nation Fashion, koje su nastale u privremenim prihvatnim centrima u BiH, nedavno je imala priliku vidjeti i publika u New Yorku.
Lovrić ističe da su veoma ponosni na uspjeh koji nisu ni sanjali.
Veoma smo ponosni na našu prezentaciju koju smo nedavno imali na Njujorškoj sedmici mode. Pripala nam je velika čast i zadovoljstvo da izlažemo naša tri modela koja su nastala u našoj maloj radionici, gdje smo ih dizajnirali i gdje su ‘osobe u pokretu’ imale priliku da pokažu svoju kreativnost i vještine – navela je Lovrić, te izrazila zahvalnost Evropskoj uniji i IOM-u, pod čijim krovom je sve ovo nastalo.

Govoreći o tome kako su se modeli No Nation Fashion našli u New Yorku, kazala je da su u Tuzli, na Festivalu savremene žene, imali priliku da sarađuju sa International Fashion Academy (IFA), koja je renomirana modna akademija iz Pariza.
Nakon toga, kada su vidjeli naše modele, pružili su nam priliku i rekli zašto vi ne bi izlagali vaše modele u New Yorku, bit ćete naši gosti. To je kolaboracija između dvije škole, Kent State University, isto tako modne škole, koje je jedna od renomiranih škola u New Yorku. Za nas je to zaista jedan veliki uspjeh, da se nađemo rame uz rame s mladim dizajnerima koji su isto toliko talentovani, koji su imali riječi hvale i nekako su nam udahnuli još više energije da nastavimo s ovim što radimo – istaknula je Lovrić.

U okviru ovih radionica migranti imaju priliku unaprijediti i razviti svoje vještine kreiranja i šivanja, na osnovu kojih je nastao navedeni brend.
Modni brend No Nation Fashion utemeljen je na kulturnoj razmjeni, kreativnoj saradnji i uzajamnom učenju kao načinu da se promovira društvena integracija migranata i razumijevanje između migranata i lokalne zajednice, koristeći se medijem modnog izražaja različitih kultura.