Uvijek sigurne i provjerene informacije!

KS – Dogovoreni koraci za olakšavanje refundacije pacijentima prema novom Pravilniku

U Zavodu zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo danas je održan sastanak koji je iniciralo Ministarstvo zdravstva KS, kojem su prisustvovali predstavnici privatnog zdravstvenog sektora u KS.

Na sastanku je bilo govora o koracima koji će olakšati refundaciju pacijentima koji budu ostvarivali prava utvrđena novim Pravilnikom o zdravstvenim uslugama za koje se ne može formirati lista čekanja na području KS, a koji je donio ministar zdravstva KS.

U ovom Pravilniku su pobrojane sve vrste zdravstvenih usluga iz oblasti dijagnostike i liječenja za koje se ne mogu uspostaviti liste čekanja.

Drugim riječima, zdravstvena ustanova ima rok od 30 dana da pacijentu pruži određenu uslugu. Ako to nije u mogućnosti, pacijent može otići bilo gdje, pa i u privatnu praksu, i uraditi pregled koji je potrebno obaviti, a troškove će mu refundirati Zavod zdravstvenog osiguranja KS u roku 30 dana – saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

U saopćenju se navodi da je ministar Haris Vranić inicirao ovaj sastanak u Zavodu kako bi se razmotrile opcije olakšavanja „puta pacijenta“ do refundacije troškova prema ovom Pravilniku.

Na sastanku je dogovoreno da se što je prije iznađe rješenje koje će omogućiti da pacijenti dobiju besplatnu uslugu u ustanovama, a da Zavod zdravstvenog osiguranja KS troškove refundira direktno prema ustanovi koja je obavila pregled.

Izmjena Pravilnika u tom smislu će se uraditi početkom naredne sedmice.

Pozivamo sve pacijente koji budu obavljali zdravstvene usluge na ovaj način, i u skladu sa ovim Pravilnikom, da insistiraju da im se napiše datum zakazanog pregleda na uputnicu, kako bi se pratio rok od 30 dana, jer će to biti jedini dokaz za obavljanje i refundiranje troškova tog pregleda tamo gdje su odabrali – navodi se u saopćenju.

Ministarstvo zdravstva KS nastavlja tražiti načine za poboljšanje zdravstvene usluge građanima Kantona Sarajevo.

Zdravlje naših građana nam je na prvom mjestu – ponovili su svoju poruku predstavnici Ministarstva zdravstva KS predvođeni ministrom Vranićem.