Uvijek sigurne i provjerene informacije!

Natjerat ćemo Novalića da milijardu KM vrati narodu i privredi, Ilidža se mora razvijati

Savez za bolju budućnost BiH održao je večeras predizborni skup na Ilidži, na kojem su predstavljeni kandidati SBB-a za sve nivoe. Nositeljica liste Saveza za bolju budućnost BiH za Federalni parlament Sanela Prašović-Gadžo podsjetila je prisutne da SBB nikada neće odustati od toga da konkretno pomogne građanima.

Zato smo podnijeli inicijativu za hitni rebalans budžeta prema Vladi FBiH jer je to direktan i zakonit način da se milijarda koja je zbog inflacije stigla u budžet rasporedi onima kojima je najpotrebnija. A najpotrebnije je osigurati iznos za penzionere, osigurati pomoć za nezaposlene, ali ne sporadično, već kontinuirano. Savez za bolju budućnost BiH traži hitni rebalans budžeta kako bi se osiguralo po 200 KM mjesečne pomoći dugotrajnog tipa za 150.000 nezaposlenih osoba, što ukupno iznosi oko 100 miliona KM do kraja 2022. godine – rekla je Prašović-Gadžo.

Insistiramo na tome, navela je ona, da se kroz inicijativu SBB-a, putem rebalansa budžeta, osigura da Vlada FBiH uplati najmanje po 100 KM svakom primatelju minimalne penzije ili da se osigura vaučer u iznosu od 100 KM mjesečno za olakšanje isplate režijskih troškova do kraja godine.

Premijer FBiH Fadil Novalić ne može donositi sporadične odluke kako mu padne na pamet. Natjerat ćemo ga da radi zakonito. Natjerat ćemo ga da pomogne građanima. Natjerat ćemo ga da milijardu maraka koju su građani i firme zbog inflacije uplatili u budžet isplati kroz pomoć građanima i pomogne privredi! Od toga odustati nećemo – poručila je Prašović-Gadžo.

Nosilac liste za Skupštinu Kantona Sarajevo Mirvad Kurić rekao je da Savez za bolju budućnost BiH neće dozvoliti da Ilidža bude zanemarena od bilo koje Vlade KS.

Ilidža mora imati isti tretman kao i ostale općine. Sigurno ćemo se zalagati da svaki građanin od 3. oktobra mora imati zdravstveno osiguranje, bio zaposlen ili ne. Znamo da se to može – rekao je Kurić.
Prisutnima su se još obratili i nosilac liste za Državni parlament Nermin Džindić, te kandidati za Parlament FBiH Zvonko Marić i Muamer Gilić.