Uvijek sigurne i provjerene informacije!

U KS od danas obavezno nošenje maski i na otvorenom

U Kantonu Sarajevu od danas je obavezno nošenje maski i na otvorenom i u zatvorenom prostoru, a ta naredba Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS primjenjivat će se do 31. decembra.

Ovu novu naredbu sa oštrijim mjerama Krizni štab je donio zbog povećanja broja zaraženih koronavirusom u KS posljednjih dana. 

Naloženo je obavezno propisno nošenje zaštitnih maski preko usta i nosa za zaštitu respiratornog sistema, u zatvorenom i otvorenom prostoru, osim sportista na utakmicama, treninzima i sportskim aktivnostima, vozača na biciklu, električnom romobilu i motociklu, kao i druga izuzeća shodno preporukama i smjernicama Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH i Zavoda za javno zdravstvo KS.

Za provođenje ove naredbe zadužena je Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova KS i u slučaju nepoštivanja, policijski službenici postupit će u skladu s odgovarajućim odredbama Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira.

Također, jedna od naredbi je da je u zatvorenom prostoru dozvoljeno okupljanje ne više od 30 osoba te na otvorenom prostoru ne više od 60 osoba.

Izvor: FENA