Uvijek sigurne i provjerene informacije!

U povodu 100 godina rada NPS svečano dodijeljena priznanja, zahvalnice i plakete

Svečana dodjela priznanja, zahvalnica i plaketa u povodu 100 godina rada Narodnog pozorišta Sarajevo (NPS) održana je večeras na Velikoj sceni NPS.

Ovom prilikom dodijeljene su i novoustanovljene godišnje nagrade Narodnog pozorišta Sarajevo za umjetničke domete u protekloj pozorišnoj sezoni 2021/22.

Žiri je dodijelio nagrade u kategorijama: mladi solistice i solisti, glumice i glumci, epizodna uloga, protagonističke uloge, te nagrade za najbolju kostimografiju, scenografiju i režiju ili koreografiju.

U organizacionoj jedinici Drame, godišnje nagrade dobili su: Ansambl predstave “Umjetnik u gladovanju” za kolektivni igru u predstavi; Aleksandar Seksan za ulogu Aćima Kukića i Amra Kapidžić za ulogu Savete u predstavi “Protekcija”.

Dino Bajrović dobio je nagradu za ulogu Edipa u predstavi “Car Edip”, a Mona Muratović za ulogu Hedde Gabler u predstavi “Hedda Gabler”.

U organizacionoj jedinici Opere, godišnje nagrade dobili su: Ileš Bečei za ulogu Mirka/Petra Petrovića u predstavi „Mala Floramye” i Melisa Hajrulahović-Tomić za ulogu Miss Eveline Beautyflower.

Ivan Šarić dobio je nagradu za ulogu Kecala u predstavi „Prodana nevjesta”, a Aida Čorbadžić za ulogu Male Floramye/Suzette.

U organizacionoj jedinici Baleta, godišnje nagrade dobili su: Selma Efendić za ulogu Dalije u predstavi „Panta Rhei”; Elio Arnoldo Villa Garcia za duet Posljednja noć u baletnoj predstavi „Posljednja noć / Šeherzada“; Ana Kuzmanović za duet Posljednja noć u baletnoj predstavi „Posljednja noć / Šeherzada“; Boris Vidaković za ulogu Ljubavnika u baletnoj predstavi „Posljednja noć / Šeherzada“; Mihail Mateescu za ulogu Čovjek s maskom u baletnoj predstavi „Panta Rhei“ te Tamara Ljubičić za ulogu Vesne u predstavi „Žetva”.

Nagrade za najbolju kostimografiju, scenografiju i režiju ili koreografiju dobili su: Amna Kunovac-Zekić za kostimografiju u baletnoj predstavi “Posljednja noć/Šeherzada”; Mirna Ler za scenografiju u predstavi „Hedda Gabler” te Vesna Orlić za koreografiju i režiju u baletnoj predstavi “Posljednja noć/Šeherzada”.

Specijalna nagrada Narodnog pozorišta Sarajevo dodijeljena je Sergiiju Kryvokonu za ulogu Sultana Šahrijara u predstavi „Šeherzada”.

Zlatne plakete za umjetničko djelovanje i doprinos radu NPS uručene su: Josipu Pejakoviću i Kaći Dorić iz organizacione jedinice Drama; Ivici Šariću, Amili Bakšić, Gertrudi Munitić, Margit Tomik, Milici Buljubašić, Vjeri Mikić Miranović i Tiču Oldrihu iz organizacione jedinice Opera, te Edini Papo, Nedžadu Potogiji, Slavki Pervanu, Emini Minki Kamberović, Katarini Kocki i Mircei Hurdubae iz organizacione jedinice Balet.

Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Samir Avdić je, obraćajući se prisutnima, kazao da društvo nikada ne može dobrim umjetnicima, dobrim ljudima na kvalitetan način da se oduži.

Svako društvo, ako želi da bude napredno, da bude odgovorno, mora da baštini kulturu poštovanja, prije svega, a isto tako i sjećanja, da nikad ne zaboravimo one koji su učinili najbolje stvari, a vi ste jedni od tih – kazao je ministar Avdić.

Direktor Narodnog pozorišta Sarajevo Dino Mustafić je, u obraćanju prisutnima kazao da je ovo samo jedna noć u kojoj ne mogu iskazati svu zahvalnost, prije svega umirovljenicima Narodnog pozorišta Sarajevo.

Hvala vam, između ostalog, što ste večeras ovdje da zajedno, jedni drugima iskažemo poštovanje i divljenje za ono što ste činili i činite za Narodno pozorište Sarajevo, jer je jedan veliki dio vas još uvijek aktivno – naveo je Mustafić.

Kaže da je s velikom odgovornošću i tremom preuzeo vodsto ove kuće u njenoj jubilarnoj godini.

Ne mogu večeras spominjati imena onih kojima dugujemo zahvalnost za naslijeđe koje su nam ostavili. Spisak je ogroman, dugačak i sigurno bih nekoga izostavio vrlo nepravedno, pa ćemo to činiti u narednom periodu kroz izložbe, kroz monografije, tekstove, kroz sve vidove teatrološke građe u kojima ćemo se pojedinačno i skupno zahvaljivati ljudima čija djela i danas baštinimo – kazao je Mustafić.

Naveo je da je kao student i neko ko je, između ostalog, i prve korake pravio u sarajevskim pozorištima, uvijek vjerovao da teatar ima jednu zadaću, a to je kritički odnos prema prošlosti, angažiranost prema sadašnjosti i viziju budućnosti.