Uvijek sigurne i provjerene informacije!

Srbija bez opozicije: Vučić u vladu uvodi Šapića, ali zadržava i Dačića

Za sutra u podne zakazana je sjednica Predsjedništva Vučićevog SNS-a, a kako piše beogradski listi Danas, trebalo bi da aktuelna premijerka Ana Brnabić saopći imena novih ministara, ali i da objavi koje će još stranke ući u vladu kao koalicioni partneri SNS-a.

Spekuliše se da će SPAS Aleksandra Šapića biti najveće osvježenje u novoj vladi i da će dobiti jedno ministarsko mjesto. U prilog te tvrdnje uzima se način na koji je 8. septembra konstituisan lokalni parlament općine Novi Beograd.

Tada je lider SPAS-a i dosadašnji predsjednik općine postao predsednik lokalne Skupštine jednoglasno. Za njega je glasalo 48 od ukupno 49 odbornika, što znači i oni izabrani s liste SNS-a, kao i s liste SPS-a. Saradnja na lokalu se uzima kao važan znak da li stranka ulazi u vladajuću koaliciju na državnom nivou.

Ako Šapić dobije jedno ministarstvo, socijalisti Ivice Dačića trebalo bi da dobiju dva – jedno za samog Dačića i drugo iz resora energetike za Aleksandra Antića.

Nakon izbora koji su u junu održani u Srbiji uz zastupnike liste Vučićevog SNS-a, koji su uzeli ogromne dvije trećine mjesta u parlamentu, i zastupnika nacionalnih manjina prisutni su samo SPS i stranka SPAS.