Uvijek sigurne i provjerene informacije!

U Banjoj Luci uhapšene dvije osobe zbog sumnje da su 1992. ubili 78 Bošnjaka kod Ključa

U Banjoj Luci su uhapšene dvije osobe zbog sumnje da su počinile ratni zločin, odnosno za ubistvo 78 Bošnjaka u mjestu Velagići kod Ključa u junu 1992. godine.Postupajući po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za ratne zločine, policijski djelatnici SIPA, na području Banja Luke, locirali su, identificirali i lišili slobode osumnjičene:

– Unčanin Boško, rođen 1969. godine u Prijedoru
– Despot Dragan, rođen 1964. godine, u Laništu, Ključ.

Navedeni osumnjičeni pod istragom su Posebnog odjela za ratne zločine i osumnjičeni su da su, za vrijeme širokog i sistematičnog napada na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti na širem području Bosanske Krajine, u svojstvu pripadnika VRS, postupali protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

Oni se terete da su, dana 01. juna 1992. godine, u mjestu Velagići, općina Ključ, osobno i izravno, zajedno sa drugim osobama, a po prethodnom dogovoru, istjerali napolje civile bošnjačke nacionalnosti koji su bili zatočeni u zgradi osnovne škole.

Istjeranim civilima bilo je naređeno da se postroje ispred škole, nakon čega su optuženi zajedno sa drugim osobama, pucajući iz automatskog vatrenog oružja, izvršili strijeljanje i ubistvo najmanje 78 žrtava, čija tijela su prevežena kamionima i zakopana u masovnu grobnicu, da bi neposredno nakon rata, 1996. godine, posmrtni ostaci bili pronađeni i ekshumirani iz masovne grobnice Lanište II.

Osumnjičeni se terete da su počinili kazneno djelo zločina protiv čovječnosti iz članka 172. Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine.

Tokom dana, osumnjičeni će biti predati postupajućem tužitelju, koji će ih ispitati, te nakon toga odlučiti o daljim aktivnostima u predmetu.