Uvijek sigurne i provjerene informacije!

Bećirović: Rudarstvo je kičma razvoja naše države o kojoj se mora voditi briga

Denis Bećirović, kandidat ujedinjene opozicije za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine i delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH danas je posjetio Brezu, saopćeno je iz SDP-a BiH.

„Rudarstvo je kičma razvoja naše države o kojoj se mora voditi briga. Status rudnika i rudara mora biti unaprijeđen. Rudari i njihove porodice moraju biti zaštićeni u vremenu energetske tranzicije. Neprihvatljivo je da vlasti govore o važnosti rudnika, dok istovremeno onemogućavaju stalno zaposlenje rudarima i drže njih i njihove porodice u neizvjesnosti, kazao je.

Bećirović je zatim dodao: „Odobravanje zaposlenja rudara na određeno vrijeme dokazuje kratkovidnost aktuelnih vlasti. Nedopustivo je da se više od stotinu rudara zapošljava periodično, umjesto da im se osigura stalni radni odnos,“ rekao je Bećirović i zaključio:

„Država Bosna i Hercegovina ne smije sebi dozvoliti da ljude koji rizikuju svoje zdravlje i svoje živote za bolji život svih nas tretira kao nadničare. Naši rudari su ponosni ljudi na koje se svi možemo ugledati kao na primjer rada i požrtvovanja. Ova država je rudarima dužna osigurati najbolje moguće uslove rada, uslove života i ugodnu starost, umjesto što im nudi neizvjesnost i poniženje nerješavanjem njihovog statusa“, zaključio je Bećirović, navodi se u saopćenju SDP-a.