Uvijek sigurne i provjerene informacije!

“BiH će među prvim zemljama u svijetu dobiti cjepiva protiv COVID-19”

Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine, sukladno zakonom definiranim nadležnostima, realizira aktivnosti na nabavi zdravstvenih protumjera i cjepiva. S tim u vezi potpisan je Ugovor između Bosne i Hercegovine i Globalnog saveza za cjepiva o nabavi cjepiva za stanovnike BiH.

Temeljem istog principa potpisan je i Sporazum o zajedničkoj javnoj nabavi medicinskih protumjera.

Ministarstvo civilnih poslova je sa Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, Federalnim ministarstvom zdravstva i Odjelom za zdravstvo i ostale usluge Brčko distrikta usuglasilo međusobna prava i obveze u svezi nabave cjepiva putem mehanizma za globalni pristup cjepivu za sprječavanje COVID-19 i zajedničke javne nabave medicinskih protumjera.

Bosna i Hercegovina se potpisivanjem ugovora sa Globalnom alijansom za cjepiva ubilježila da će među prvim zemljama u svijetu dobiti cjepiva protiv COVID – 19.

Naručeno je 1.232.000 doza potencijalnog cjepiva za 20 posto populacije uz sveobuhvatni prosjek cijena po dozi od 10,55 USD.

Dakle, Bosna i Hercegovina će imati iste mogućnosti za nabavu cjepiva kao i ostale zemlje potpisnice Ugovora i u narednom periodu se očekuju dalja obavještenja Svjetske zdravstvene organizacije, Globalne alijanse za cjepiva (GAVI) i Koalicije za inovacije pripravnosti na epidemiju (CEPI) o potencijalnim proizvođačima cjepiva i rokovima za isporuku, a transparentnost ovog procesa garantiraju Svjetska zdravstvena organizacija, GAVI i CEPI.

U okviru Sporazuma o zajedničkoj javnoj nabavi zdravstvenih protumjera, koji se primjenjuje u slučajevima ozbiljnih prekograničnih prijetnji javnom zdravlju omogućavajući zajedničku kupovinu lijekova, medicinske opreme i potrepština, trenutno se realiziraju aktivnosti nabave lijeka Remedesivir.

Primjenom alokacijskog ključa Europskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti, koji podrazumijeva praćenje posljednjih tjednih stopa hospitalizacije, Europska komisija je Bosni i Hercegovini za prvi mjesec dodijelila 1794 od traženih 2400 ampula lijeka Remdesivir.

Ministarstvo civilnih poslova još jednom apelira na poštivanje preporuka i mjera koje su na snazi u nadi da ćemo poštivanjem ovih mjera zaustaviti širenje virusa. Podjednako apelira na strpljenje za nabavu cjepiva podcrtavajući da je Ministarstvo civilnih poslova glede ove nabave učinilo savjesno i odgovorno sve korake za preveniranje širenja zaraze Covid – 19, navode iz Ministarstva.