Uvijek sigurne i provjerene informacije!

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter

Brojni učesnici konferencije posvećene 25. godišnjici Daytona

Program za istraživanje genocida pri Yale Univerzitetu i Državni Univerzitet Southern Connecticut organizirat će dvodnevnu online konferenciju posvećenu 25. godišnjici potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma.

Učesnici konferenciji iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Češke Republike, Sjedinjenih Američkih Država i Australije govorit će o zaostavštini tog sporazuma.

Kao uvodničari najavljeni su profesor antropologije i direktor Istraživačkog centra pri RMIT Univerzitetu u Melbournu Hariz Halilović i visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko.

Na konferenciji će, među ostalima, učestvovati novinarka i autorica Janine di Giovanni i Velma Šarić iz Post-Conflict Research Centera iz Sarajeva, dok će profesor na Državnom Univerzitetu Southern Connecticut David Pettigrew govoriti o temi “Tragična zaostavština Daytona: 1995-2020”.

On je u izjavi za Fenu podsjetio da je 21. novembra 1995. godine potpisan mirovni sporazum kojim je okončana gotovo četiri godine duga agresija na Bosnu i Hercegovinu tokom kojih je ubijeno više od 100.000 ljudi.

– No, sporazum koji je postignut tada, poznatiji kao Daytonski mirovni sporazum, vrlo brzo je prepoznat kao dokument s brojnim nedostacima. Danas, 25 godina poslije, cijena mira plaćena Daytonskim mirovnim sporazumom postala je mnogo jasnija – dodao je Pettigrew.

Govornici na ovoj konferenciji, koja će biti održana online 5. i 6. novembra, bit će učenjaci, istraživači, novinari i diplomate iz cijelog svijeta koji će, kaže Pettigrew, sagledali sve aspekte Daytonskog mirovnog sporazuma četvrt stoljeća kasnije.

Namjera je, ističe Pettigrew, ukazati na činjenicu da se genocid i dalje negira, da je još uvijek prisutno glorificiranje ratnih zločinaca te da se neprestano povlači pitanje secesije, a sve to može još jednom destabilizirati region.

Prvi panel konferencije posvećen je refleksijama Daytonskog mirovnog sporazuma na Bosnu i Hercegovinu posljednjih 25 godina, u okviru drugog panela koji je posvećen tranzicijskoj pravdi razgovarat će se šutnji, negiranju i nekažnjavanju počinitelja seksualnog nasilja u BiH te politici poricanja genocida u BiH.

Drugog dana konferencije govornici će ukazati na potrebu reparacije za žrtve ratnih zločina u Bosni i Hercegovini, potrebu dostizanja pravde i pomirenja, dok će zadnji panel kojim će biti okončana dvodnevna konferencija biti posvećen kulturi sjećanja.

Od 1. do 21. novembra 1995. tadašnji predsjednici Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije (Alija Izetbegović, Franjo Tuđman i Slobodan Milošević) sastali su se u Wright-Patterson vojnoj bazi nedaleko od grada Daytona u Ohiou gdje su zajedno s visokim dužnosnicima iz SAD-a, Francuske, Njemačke, Rusije i Ujedinjenog Kraljevstva tražili rješenje za okončanje krvavog rata u Bosni i Hercegovini.

Mirovni sporazum postignut tada učinio je upravo to – zaustavio je rat.