Uvijek sigurne i provjerene informacije!

Damir Arnaut: Kajmaković je nakon Gordane Tadić najkorumpiranija osoba u bh. pravosuđu

Ured za kontrolu strane imovine Ministarstva trezora SAD-a (OFAC) uveo je danas sankcije za tužiteljicu Tužilaštva BiH Dianu Kajmaković. Ovo uvrštavanje na „crnu listu“ komentarisao je zastupnik Naše stranke u državnom parlamentu i predsjedavajući Istražne komisije za korupciju u pravosuđu Damir Arnaut.

„S tačke gledišta Istražne komisije ova odluka OFAC-a je potpuno logična i očekivana, te je zdušno pozdravljam. Siguran sam da govorim u ime svih kolega u Istražnoj komisiji kada iznesem mišljenje da se, nakon Gordane Tadić, radi o najkorumpiranijoj osobi u kompletnom pravosuđu Bosne i Hercegovine, a konkurencija je zaista žestoka.

Istražna komisija je u Izvještaju iz juna ove godine detaljno dokumentovala neprimjerene radnje i kriminalno-političke veze Diane Kajmaković, a koje su dodatno produbljene informacijama iz ‘Sky’ aplikacije o njenim kontaktima iz kriminalnog miljea. Ja sam čvrstog mišljenja da Kajmaković, skupa sa Tegeltijom, Tadić i dodatnih petnaestak sudija i tužioca, advokata, političara i njihovih posrednika koji su navedeni u Izvještaju Istražne komisije, predstavlja sami vrh ledenog brijega korupcije u pravosuđu.

Trenutna vlast, nažalost, nije učinila ništa po pitanju implementacije Izvještaja Istražne komisije. Iako smo još početkom jula – prije više od dva mjeseca – zadužili Vijeće ministara da uspostavi Radnu grupu za izradu Akcionog plana sprovođenja 15 preporuka tog Izvještaja, državna vlada sastavljena od SDA/DF-HDZ-SNSD još nije učinila ništa po tom pitanju.

Ta vlast ni neće ništa učiniti. Oni će nastaviti prikupljati svoje sudije i tužioce, poput Kajmaković i drugih koji su u Izvještaju navedeni, pri čemu će također nastaviti koristiti posrednike koji su u tom Izvještaju također eksplicitno identifikovani. To su na zadnjoj sjednici državnog parlamenta dokazali svi oni koji su glasali za reimenovanje istih onih Ombudsmena koji su u Izvještaju, na osnovu brojnih svjedočenja, okarakterisani kao dio korumpiranog aparata.

Ovo će se promijeniti samo ako dođemo na vlast nakon oktobra. Dajte nam šansu i svi pobrojani u Izvještaju, ali i njihovi nalogodavci, izvršioci i poslušnici, će već od iduće godine, pored američkih sankcija, uživati i porodične posjete u državnom zatvoru u Vojkovićima.“