Uvijek sigurne i provjerene informacije!

Džaferović zahvalio Erdoganu što je u fokus posjete stavio ekonomsku saradnju

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović zahvalio je predsjedniku Turske Ređepu Tajipu Erdoganu što je u fokus svoje posjete Bosni i Hercegovini stavio ekonomsku saradnju.

Na otvaranju ekonomskog foruma BiH – Turska večeras u Sarajevu, Džaferović je istakao da je ta zemlja strateški partner naše države u svim oblastima, uključujući i ekonomsku saradnju.

Naši ukupni odnosi, otvaraju mogućnosti i za intenzivne ekonomske odnose. U proteklih nekoliko decenija, zahvaljujući intenzivnoj saradnji vlasti Bosne i Hercegovine i vlasti Republike Turske na čelu sa predsjednikom Erdoganom, mi smo već uspjeli napraviti važne iskorake. Naši ekonomski odnosi su snažno uznapredovali, o čemu svjedoče i egzaktni parametri – rekao je Džaferović.

Naglasio je da je prvi parametar trgovinske razmjene dviju zemalja, a drugi rast direktnih investicija iz Turske u BiH.

Bosna i Hercegovina je dobra šansa za turske investitore. Mi se nalazimo u neposrednoj blizini tržišta Evropske unije. Također, kao država koja se nalazi u procesu integracija u Evropsku uniju, Bosna i Hercegovina ima povoljan ekonomski i trgovinski položaj – kazao je Džaferović.

Potcrtao je da imamo i snažnu tradiciju industrijske proizvodnje i kvalifikovanu radnu snagu, kao i da postoji ogroman prostor za ulaganje u poljoprivredi, prehrambenoj i drvnoj industriji, energetici, građevinarstvu, turizmu, hemijskoj i tekstilnoj industriji, različitim uslužnim djelatnostima i brojnim drugim sferama.

Vlasti Bosne i Hercegovine, na svim novima, uvijek će imati otvorena vrata i sluh za turske investitore. Ne mogu vam obećati da neće biti problema – njih uvijek i svuda ima – ali vam mogu obećati da ćete u vlastima ove države imati partnera koji će vam pomoći da ih savladate – poručio je Džaferović.