Uvijek sigurne i provjerene informacije!

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter

Ekshumacija na Jabučkom Sedlu, pronađeni posmrtni ostaci najmanje tri žrtve

Na lokalitetu Jabučko Sedlo, na području općine Novo Goražde, završen je proces ekshumacije, a pronađeni su posmrtni ostaci najmanje tri žrtve.

Ekshumaciju i rad svih osoba uključenih u proces ekshumacije, pod nadzorom postupajućeg tužioca iz Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH i naredbe Suda BiH, koordinirao je stručni saradnik, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

U procesu postupka ekshumacije pronađeni su fragmenti kostiju.

Uzeti posmrtni ostaci su transportovani u Goražde, gdje će se obaviti i njihova identifikacija metodom DNK analize i utvrđivati identitet žrtava čiji su posmrtni ostaci pronađeni.

U procesu ekshumacije sudjelovali su službenici Instituta za nestale osobe BiH, predstavnici Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP), ljekar sudsko-medicinske struke, potrebni radnici uz korištenje adekvatne mehanizacije, kao i policijski službenici MUP-a RS.

Tužiteljstvo BiH, zajedno sa svim institucijama uključenim u proces traženja i identifikacije nestalih osoba, nastavlja intenzivne aktivnosti na traženju nestalih osoba u svim krajevima Bosne i Hercegovine, navodi se u saopćenju.

Izvor: FENA