Uvijek sigurne i provjerene informacije!

Entitetske privredne komore pripremile prijedlog novog Zakona o javnim nabavkama

Privredne komore Republike Srpske i Federacije Bosne i Hercegovine pripremile su prijedlog novog Zakona o javnim nabavkama.

Prvi put će dvije institucije koje okupljaju i predstavljaju interese privrede Vijeću ministara BiH zajednički ponuditi rješenje provodivog i primjenjivog Zakona o javnim nabavkama.

Prethodnih 15 dana predstavnici ekspertskih timova privrednih komora oba entiteta, zajedno sa stručnjacima iz zemlje i regiona, radili su na novom Zakonu o javnim nabavkama, a javnosti će već slijedeće sedmice biti prezentovani prijedlozi novih principa Zakona.

Predsjednik Područne privredne komore Banja Luka Goran Račić rekao je da je ponuđeno sveoubuhvatno zakonsko rješenje i da sadrži dugogodišnje zahtjeve privrednika da se kreira provodiv i primjenjiv Zakon o javnim nabavkama, koji bi smanjio brojne špekulacije, zloupotrebe, komplikovane procedure i druge nedostatke.

Naveo je da taj prijedlog zakona uvažava veći broj evropskih standarda i principa nego što je to bilo ranije.

“Mislim da Poslovni forum menadžera zaslužuje jednu ovako važnu informaciju, jer je ovo dugogodišnji interes i privrede i javnih institucija”, istakao je Račić.

Šesti Poslovni forum menadžera Bijeljina 2020. počeo je jučer uz poštovanje svih epidemioloških mjera i preporuka.