Uvijek sigurne i provjerene informacije!

Faruk Selmanović: “Moguće postizborne kombinatorike”

Već izvjesno vrijeme, kako u javnosti, tako i među samim strankama se špekuliše o izbornim rezultatima, te vjerovatno mogućim postizbornim kombinatorikama.

Ima tu različitih nagađanja, pa je time i neizvjesnost veća. Stranke su uložile maksimum napora i resursa u svojim kampanjama. Neke su se referirali na svoje rezultate, neke su to malo i karikirale, a neki su se kitili i tuđim perjem. Dalo se svjedočiti teškim riječima, optužbama, no ipak, nekorektno bi bilo reći da se ne mogu probrati kvalitetni kandidati iz većine ovih stranaka i to je ono što ohrabruje.

Mladog , obrazovanog, pa i moralnog kadra ima. No šta je to što možemo očekivati? Opstanak „Trojke“ je sasvim sigurno upitan. Opstanak čak pojednih stranaka koje su u početku bile dijelom Šestorke, također je upitan. Naravno, tu su i novi, stari projekti, koji će sigurno ostvariti rezultate kao što su Nes, nova stara Stranka Za BiH, Za nove generacije… Vjerovati je da će tu biti energije. No bilo kako bilo, mi moramo pronaći poruku u ovom tekstu, a baziravši se na kampanjama ove političke ponude.

Još jedno je sigurno, biće ovo izuzetno težak period, pa i za onoga ko se smatra odgovornim, izuzetno isrcpne 4 godine. Pred zastupnicima će biti zadaci samog opstanka privrede, a potom i državnog opstanka. Ciljevi bez obzira na ideologije, moraju biti svima isti. Građani i unapređenje kvaliteta života, opstojnost društvene sredine svima po mjeri. Ne deklarativni, već istinski integritet i suverenitet. I ako smo navikli na ove riječi i nerijetko ih smatramo floskulama, ne smijemo u tim stavovima biti principjelni. Stoga je jasna poruka, obavezno izaći i glasati. Pozicionirati ljude po vizijama njihovih odgovornosti, moralnih načela i svakako sposobnosti. Ove kandidate zadužiti zadaćama, staviti na provjeru i za 4 godine tek ponuditi diplomu..To je to… Puno sreće, mudrosti i hrabrosti, i njima, i nama…