Uvijek sigurne i provjerene informacije!

Konaković u Kaknju: Zašto Komšić šuti, pa Izetbegović je potvrdio da postoji dogovor SDA-HDZ-SNSD?

Završni skup Naroda i Pravde za područje Zeničko-dobojskog kantona održan je 23.9.2022. u Kaknju. U srcu Bosne, u gradu stoljetnog rudarenja i energetike, u gradu cementa, a iznad svega gradu vjekovne bosanske tradicije i suživota, predstavljeni su kandidati Naroda i Pravde za predstojeće izbore.

Prisutne je,na početku skupa u ime Općinske organizacije NiP Kakanj, pozdravio Muhidin Imamović, a u prvom dijelu predstavljeni su i kandidati za Skupštinu ZDK od kojih su se prisutnima obratili Kenan Kadić, Emir Dizdarević i Amra Babić kao nositeljica liste.

Predsjednik Naroda i Pravde Elmedin Konaković osvrnuo se na sinoćnju debatu kandidata za člana Predsjedništva BiH iz reda Bošnjaka.

„Denis Bećirović učinio je jedno remek djelo jer je doveo Bakira Izetbegovića u debatu, taj čovjek nikada nije ni išao u debate. U sat i po mogli ste vidjeti čovjeka kojem je u svakoj trećoj-četvrtoj tezi laž. Izrekao je laž o našem NATO putu, to je naš nulti prioritet, važniji je čak i od EU. Zakoni ove zemlje govore jasno da tu nema ustupaka, a ove godine u budžetu za taj put ima nula KM. Bećirović ga je citirao od riječi do riječi rekavši da nema puta u NATO ako to Srbi ne žele, a onda se pojavi video koji jasno pokaže da je Izetbegović slagao i da je tačno tako rekao. Za mene je više zabrinjavajuće što šuti Željko Komšić. On na toj priči gradi kampanju, to navodi kao svoj najveći uspjeh, ali je onda odšutio sve te Izetbegovićeve laži, najave i podvale. I šuti i danas. I kada vidite onda političko glasilo SDA koje se zove Stav, vidite Zlatana Begića iz DF-a. Toliko su srasli, DF kao krilo SDA ne krije tu pripadnost čak ni na temama NATO integracija koje su im bile najvažniji politički adut. I zato ga iz Kakanja pitam zašto se to dešava, zašto svom šefu ne kaže da to nije trebao reći barem zbog mene“, kazao je Konaković.

Konaković je također podsjetio da je Narod i Pravda prije mjesec dana upozorila javnost da postoji dogovor koalicije SDA-HDZ-SNSD o tome da vlast zadrže i nakon izbora, te da je već dogovorena i raspodjela pozicija što je i sam Izetbegović potvrdio sinoć.

„On se već dogovorio sa HDZ-om BiH ko će gdje biti pa kao najbolju osobu za predsjedavajuću Vijeća ministara BiH vidi Jelku Milićević koja je, podsjećam, zajedno sa Novalićem, optužena u aferi ‘Respiratori’. I još kaže – “Nećemo mi njima birati ko će biti predsjedavajući Vijeća ministara”, misleći na HDZ. Pa ponovo pitam Komšića zašto šuti kad mu šef kaže takvo nešto. On je potvrdio dogovor između SDA, HDZ-a i SNSD-a. Zato je važno da SDA i DF nemaju taj potencijal, oni ne mogu imati više od nas ali mogu imati dovoljno da uđu u koaliciju sa HDZ-om i SNSD-om, zato je važno da se to onemogući“, poručio je Konaković.

„Kakanj je jedan od rijetkih gradova u kojem moramo biti duplo glasniji nego što smo u drugim gradovima. Trenutak u kojem se nalazimo je težak, neki su više svjesni, neki manje. Ali ako je najniža penzija nešto iznad 400 KM, najniža plata nešto iznad 500 KM, a potrošačka korpa skoro 3.000 KM, jasno je gdje smo. Historijski zadatak jedne generacije bio je da odbrani Bosnu i Hercegovinu, a druge generacije, u koju ubrajam i sebe, imala je zadatak da sačuva supstancu Bosne i Hercegovine i to smo uspjeli, iako smo možda mogli i više i bolje. Treća generacija je ova omladina, oni moraju BiH izgraditi, to je njihova zadaća a mi ih u tome moramo podržati“, kazala je Babić.

Na nivou Federacije BiH Narod i Pravda pojavljuje se u koaliciji sa Strankom penzionera/umirovljenika koja nosi simboličan naziv “Povjerenje”. Prisutnima su se u Kaknju u ime ove koalicije obratili nosioci lista Enver Hadžiahmetović i Edisej Sjerotanović.

Iako je javnosti u posljednje vrijeme poznat kao ministar u Vladi KS, Hadžiahmetović je imao i uspješnu sportsku karijeru i to upravo u Kaknju nastupajući za Fudbalski klub Rudar.

„Kakanj, osim po fudbalu, poznajem i po herojima i ovom prilikom im odajem počast. Među prvima koji su došli u Brezu, Ilijaš i druga mjesta i pomogli nam da se odbranimo bili su Kakanjci i ja im odajem počast. Iako sam iz Breze, NiP me je imenovao u Vladu KS jer je NiP uzeo one ljude koji mogu da provode politiku NiP, a to je politika struke. Mnoge stvari smo uradili, ukinuli smo redukcije vode, mlade smo stavili u prvi plan, porodiljama smo osigurali naknade u iznosu od 1.000 KM… Mnogo toga je urađeno i mnogo od toga je urađeno prvi put, a naša je želja jeste da se to prelije u druge kantone, u Federaciju i na cijelu državu BiH“, kazao je Hadžiahmetović na kraju upozorivši na opstanak energetskog sektora koji je posebno važan za Kakanj a koji je u ovom trenutku zapostavljen od aktuelne Vlade FBiH.

Edisej Sjerotanović govorio je o pritiscima sa kojima se nose oni koji se priključe Narodu i Pravdi, posebno u Kaknju u kojem je jedan od kandidata NiP-a izgubio posao nakon što je pristao biti kandidat na izborima. Također, sa sličnim pritiscima nose se i privrednici.
Mesud Ajanović, nosilac liste za Parlamentarnu skupštinu BiH poručio je da se 2. oktobra ne radi o izborima već o referendumu.

„Došli smo u situaciju, odnosno doveli su nas dotle da, ako ne izađemo na izbore i ne pogazimo ih, državu, koja je krvlju odbranjena, izgubit ćemo na papiru. Stanje je suviše ozbiljno i alarmantno“, kazao je Ajanović.

Prisutnima su se obratili i Mahira Brkić, predsjednica Žena NiP-a ZDK, i Dejan Kovačević, predsjednik Glavnog odbora NiP-a.

„Politikom se bavim dvije godine i večeras želim da vam se obratim kao obični građanin koji od ovih izbora ima očekivanja. Pitanje je kako u ovom haosu naći pravu stranku, prave ljude koji će omogućiti bolju budućnost, kako naći izlaz od ovih silnih spinova i obećanja? Ono što bih ja poželio jesu oni kojima je država i njeni građani na prvom mjestu, oni koji će novcem građana upravljati domaćinski, oni koji će mladima dati stvarnu priliku, oni koji ulažu u kulturu i u sve procese koji poboljšavaju život građana… Ovakvi principi postoje u jednom dijelu države, pomozite nam, dajte nam priliku, napravimo savez da te procese raširimo po cijeloj zemlji“, kazao je Dejan Kovačević.

Denis Zvizdić, nosilac liste za Parlament BiH i zamjenik predsjednika Naroda i Pravde, kazao je da je vrijeme za promjene i za nove politike.

„Najpotentnija među tim novim politikama je politika Naroda i Pravde koja funkcionira na izuzetno važnim principima prema kojima je država važnija od stranke, da je opće važnije od pojedinačnog i naravno načelo meritokratije, a to je imenovanje najsposobnijih, najstručnijih na odgovornije pozicije.

Nudimo stabilizaciju političkih prilika, mir i sigurnost kao neophodan uvjet za svaki napredak. Nudimo dobijanje kandidatskog statusa već u prvoj godini mandata a to je ključno za dinamiziranje mnogih procesa. Nudimo nastavak NATO integracija, a u ovoj situaciji to je nulti prioritet“, kazao je Zvizdić.