Uvijek sigurne i provjerene informacije!

KULT – Online platforma tiPra.me otkriva koliko vlasti brinu o mladima

Institut za razvoj mladih KULT razvio je inovativnu platformu namijenjenu svakome ko želi na brz, jednostavan i pregledan način saznati činjenice o tome šta je u određenom periodu urađeno u cilju poboljšanja položaja mladih na lokalnom, kantonalnom, entitetskom ili državnom nivou.

Najveća baza podataka brige vlasti o mladima od danas je dostupna na linku tipra.me, saopćeno je iz Instituta za razvoj mladih KULT.

U saopćenju se navodi da je u 2019. godini tek svaka deseta općina u BiH ispunila zakonsku obavezu usvajanja i provođenja strategije prema mladima.

– Svjedoci smo sve većeg broja mladih koji napuštaju Bosnu i Hercegovinu. Ukoliko se odnos vlasti prema mladima ne poboljša, ne možemo očekivati ni da se nešto promijeni po tom pitanju – izjavio je Aldin Alić iz Instituta za razvoj mladih KULT i dodao da su platformu simbolično pokrenuli danas kako bi olakšali mladima donošenje odluke na lokalnim izborima.

Institut za razvoj mladih KULT deset godina prati i analizira politike prema mladima u BiH tako što prikuplja zvanične podatke iz ove oblasti, podatke o institucionalnim mehanizmima zasnovanim na zakonima o mladima u BiH kao i međunarodnim standardima i preporukama.

U bazi tiPra.me platforme nalazi se više od 470 političarki i političara, 230 institucija vlasti i 20 političkih stranaka.

Podaci prema kojima tiPra.me računa naklonjenost institucija prema mladima prikupljeni su neposredno od institucija. Institut za razvoj mladih KULT dostavio je svim institucijama koje imaju zakonske obaveze prema mladima upitnik koji su institucije same popunjavale i dostavljale Institutu na godišnjem nivou. Institucije koje nisu dostavile upitnik ocijenjene su kao da nemaju institucionalne mehanizme za brigu o mladima.

Iz Instituta za razvoj mladih KULT poručili su mladima da na izborima biraju, umjesto da glasaju. Poruka institucijama vlasti je da implementiraju mehanizme predviđene zakonima o mladima, saopćeno je iz KULT-a.

Izvor: FENA