Uvijek sigurne i provjerene informacije!

Narod i Pravda: Tužilaštvo BiH i CIK trebaju reagirati u slučaju stranačkog pamfleta SNSD-a

Narod i Pravda poziva Tužilaštvo BiH kao i Centralnu izbornu komisiju (CIK) da reagiraju po službenoj dužnosti u slučaju predizbornih materijala SNSD-a u kojima se negira genocid i drugi ratni zločini čime se jasno krše odredbe Krivičnog zakona BiH.

Predizborni materijali SNSD-a sadrže jasno negiranje utvrđenih sudskih činjenica vezanih za genocid i ratne zločine počinjene tokom agresije na Bosnu i Hercegovine. Negiranje, relativiziranje i iskrivljivanje sudski utvrđenih činjenica o genocidu i ratnim zločinima na Tuzlanskoj kapiji, Markalama, Ferhadiji i drugim zločinima, predstavlja jasno kršenje Krivičnog zakona BiH.

Krivični zakon BiH jasno propisuje da ko javno odobri, porekne, grubo umanji ili pokuša opravdati zločin genocida, zločin protiv čovječnosti ili ratni zločin utvrđen pravomoćnom presudom u skladu s Poveljom Međunarodnog vojnog suda pridruženom uz Londonski sporazum od 8. augusta 1945. ili Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju ili Međunarodnog kaznenog suda ili suda u Bosni i Hercegovini, a usmjereno je protiv skupine osoba ili člana skupine određene s obzirom na rasu, boju kože, vjeroispovijest, porijeklo ili nacionalnu ili etničku pripadnost, i to na način koji bi mogao potaknuti na nasilje ili mržnju usmjerenu protiv takve skupine osoba ili člana takve skupine, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.

Predizborni materijali jasno potiču na nasilje ili mržnju te je vrlo važno da sve relevantne institucije reagiraju u okviru svojih nadležnosti. Osim Tužilaštva BiH, očekujemo reakciju i stav i Centralne izorne komisije BiH (CIK).

Predizborna kampanja i borba za glasove nije i nikada ne može biti opravdanje za negiranje ratnih zločina, vrijeđanje i širenje govora mržnje. Takve kampanje sigurno neće donijeti nikakvo dobro ni Bosni i Hercegovini niti bilo kojem narodu u njoj. Pozivamo političke subjekte da se svojim programima i konkretnim rješenjima kako poboljšati život građana borimo za naklonost birača. Institucije, od Tužilaštva BiH do CIK-a pozivamo da reagiraju pravovremeno i odlučno, a građane pozivamo da jasno osude i odbace svaki govor mržnje i sijanje straha.