Uvijek sigurne i provjerene informacije!

Pištoljević: Pandemija posebno teška za djecu s poteškoćama i njihove roditelje

Izvršna direktorica Udruženja EDUS-Edukacija za sve za djecu sa i bez poteškoća u razvoju Nirvana Pištoljević smatra da je period pandemije virusa korona naročito težak za mališane s poteškoćama i njihove porodice.

– Strah od virusa, ograničenost kretanja i provođenja svakodnevnih aktivnosti već su ostavili trag na cijelo društvo – rekla je dr. Pištoljević.

Dodala je da djeca s poteškoćama često ne razumiju što se dešava oko njih te su zato anksiozna u svakodnevnim društvenim interakcijama i bilo kojim promjenama rutina. U doba pandemije to, kako je kazala, može prouzrokovati još veći strah, stres i frustraciju.

– Pod takvim pritiskom djeca mogu razviti nove vidove neprikladnih ponašanja, postati agresivna i autoagresivna. Zato u ovom  periodu, teškom za sve, društvo treba pružiti maksimalnu podršku i pokazati razumijevanje za te mališane i njihove porodice – kazala je.

Kako naglašava dr. Pištoljević u EDUS udruženju pokrenuli su projekt ‘Sretni i sigurni kod kuće’ kojim su djeci širom BiH i regije omogućili “učionice u kutiji” s obiljem igračaka i edukativnih materijala, kao i pratećim programom za roditelje o korištenju tog sadržaja kod kuće.

– Cilj programa je dati roditeljima alate i primjere, uz mogućnost konzultacije sa stručnjacima, a djeci pružiti zabavan, ali edukativan način da ispune vrijeme i kreiraju nove rutine. Pružanje podrške najosjetljivijim članovima društva i njihovim porodicama od velike je važnosti pogotovo za vrijeme pandemije, a svako od nas može doprinijeti s malo strpljenja i razumijevanja – poručila je Nirvana Pištoljević iz Udruženja EDUS – Edukacija za sve u novom video serijalu nazvanom ‘Kako pandemija utiče na djecu s poteškoćama u razvoju i što se može učiniti?’, kao dio projekta BHAAAS-a ‘60 sekundi o koroni’.

Nirvana Pištoljević završila je studij psihologije na Rutgers univerzitetu u SAD, a postdiplomske studije pohađala na Univerzitetu Columbia u New Yorku.  Stekla je tri magisterija, te je doktorirala 2008. godine na Univerzitetu Columbia u oblasti primijenjene bihevioralne analize, nakon čega na istom univerzitetu predaje na postdiplomskim studijima, na predmetima specijalnog obrazovanja i inkluzije. Objavila je brojne naučno istraživačke radove s fokusom na indukciju govora i razvojnih faza kod djece s poteškoćama u razvoju. Od 2010. godine je izvršna direktorica Udruženja EDUS-Edukacija za sve za djecu sa i bez poteškoća u razvoju.

Bosanskohercegovačko-američka akademija umjetnosti i nauke (BHAAAS) nastavila je s projektom ‘60 sekundi o koroni’. Nakon dva uspješna bloka specijaliziranih video uradaka u kojima su stručnjaci iz različitih oblasti obrađivali teme vezano za pandemiju COVID-a 19, BHAAAS je pripremio novi blok od 20 video uradaka za koje je angažirano mnogo naučnika, epidemiologa, doktora i psihologa.

Serijal podržava Vlada Švicarske, a može se pratiti na YouTube kanalu ‘60 sekundi o koroni’, kao i na FB stranici @BHAAAS, te Instagramu bhaaas_usa_bih.