Uvijek sigurne i provjerene informacije!

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter

Počela isporuka 30 tona medicinske zaštitne opreme koju je donirala Evropska unija

Evropska unija izdvojila je  7 miliona eura za nabavku visokokvalitetne medicinske opreme i medicinske zaštitne opreme kako bi se što lakše i uspješnije prevazišla kriza izazvana pandemijom virusa COVID 19 u Bosni i Hercegovini. Za potrebe bolnica i drugih javnih zdravstvenih ustanova širom Bosne i Hercegovine, Evropska unija je do sada isporučila medicinsku opremu koja uključuje respiratore, rengen aparate, ultrazvučne aparate, aparate za anesteziju, pulsne oksiometre, testove na korona virus i znatne količine zaštitne medicinske opreme.

Nastavak pomoći i isporuka preko 30 tona zaštitne medicinske opreme (rukavice, maske, odijela, navlake za obuću) i 40 EKG monitora započela je početkom oktobra 2020. Prva isporuka opreme distribuirana je zavodima za javno zdravstvo i bolnicama u Novoj Bili, Travniku, Tuzli, Grudama,  Goraždu, Zenici, Tešnju, Mostaru, Livnu, Bihaću, Sanskom Mostu, Brčkom i Orašju. Ove sedmice, oprema će se isporučiti Univerzitetskom kliničkom centru u Sarajevu, Opštoj bolnici ‘Abdulah Nakaš’ u Sarajevu, Zavodu za javno zdravstvo Sarajevo i bolnici u Istočnom Sarajevu.  Isporuka medicinske opreme nastavit će se tokom mjeseca oktobra i novembra 2020.

Ambasador EU u BiH Johann Sattler je istakao: „Pravi prijatelj se poznaje u nevolji. Evropska unija je pokazala u posljednjih 6 mjeseci da solidarnost nije tek puka fraza nego da je pomoć nešto što se treba kontinuirano osiguravati, a pomoć EU se distribuira od početka pandemije. Veoma je važno obezbijediti dovoljno zaštitne opreme kako bi bolnice  u svim dijeovima zemlje mogle da funkcionišu nesmetano“.

Isporuka opreme koja se provodi u suradnji s UNDP BiH, usklađuje se s potrebama bolnica, medicinskih ustanova i kriznih štabova civilne zaštite u BiH, kako bi se odgovorilo stvarnim potrebama na terenu. Time se  osigurava sigurnije i učinkovitije liječenje pacijenata, ali i zaštita medicinskih radnika i ostalih uposlenika koji su na prvoj liniji fronta borbe sa COVID 19.

Izvor: Europa.ba