Uvijek sigurne i provjerene informacije!

Počela izrada Programa integriranja BiH u EU

Izrada Programa integriranja Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju, kojim se adresira jedan od ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije vezan za izradu nacionalnog programa usvajanja Acquisa, započeta je današnjim kick-off sastankom na kojem su članovima Komisije za evropske integracije i rukovodstvu radnih grupa za evropske integracije online predstavljeni Metodologija za njegovu izradu i prateći plan aktivnosti.

Izradom Programa adresiraju se i obaveze preuzete Sporazumom za stabilizaciju i pridruživanje i preporukama Evropske komisije vezane za potrebu da se propisi EU, a s obzirom na nadležnosti nivoa vlasti, preuzmu i provedu na planski i usklađen način u BiH.

Također, taj dokument pojednostavljuje planiranje rada, a javnosti i zakonodavnoj vlasti daje dobar instrument za praćenje rada izvršne vlasti na svim nivoima, te procesa pristupanja BiH u EU.

Program integriranja će uključivati akcioni plan za usklađivanja propisa u BiH s propisima EU i akcioni plan za realizaciju preporuka Evropske komisije te pregled administrativnih kapaciteta, a obuhvatit će planski period od četiri godine.

Dokument će raditi 36 radnih grupa i Komisija za evropske integracije te ostala tijela mehanizma koordinacije u pet faza, a rok za njegov završetak je 15 mjeseci, rečeno je iz Direkcije za evropske integracije BiH.

Ovo je prvi put da BiH izrađuje ovako sveobuhvatan planski dokument realizacije obaveza u procesu evropskih integracija kao i prvi put da se kreira jedinstvena baza podataka svih propisa u BiH koji su usklađivani s propisima EU.

Direktor Direkcije i predsjedavajući Komisije za evropske integracije Edin Dilberović istakao je veliki značaj Plana integriranja koji predstavlja sveobuhvatni dokument koji će BiH napokon imati u procesu evropksih integracija.

Naglasio je da Plan predstavlja ispunjavanje jednog od 14 prioriteta Evropske komisije koji su stavljeni pred BiH te da će omogućiti da se sistematski i harmonizirano na svim nivoima vlasti preuzme pravna stečevina Evropske unije.

– Izvršna vlasti u BiH i sve institucije svih nivoa vlasti trebaju u prioritet rada staviti Plan integriranja – poručio je Dilberović.

Pomoćnica direktora i predsjedavajuća Radne grupe za politički kriterij Darija Ramljak istakla je da je metodologija prilagođena novonastaloj situaciji.

– Ono što nije prilagođavano su učesnici, mehanizam koordinacije je jasno definirao da je veliki dio aktivnost na radnim grupama, a da je odgovornost na predsjedavajućima, zamjenicima, sekretaru radne grupe i članu iz Direkcije – kazala je.

Dodala je da imaju sve što je mehanizam koordinacije predvidio, kao i sve učesnike koji se uključuju u fazama kada s dešavaju određeni problemi te istakla da je Komisija za evropske integracije stalno uključena.

Podvukla je da se završetak programa očekuje krajem naredne godine te da iako to djeluje kao dug period, ako se uzmu u obzir okolnosti i činjenicu da se prvi put radi Program, ona smatra da je rok realan.