Uvijek sigurne i provjerene informacije!

Reis Kavazović: Okrenimo se dobru i prosperitetu

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović osvrnuo se na intenzivirane razgovore srpskih i hrvatskih političkih lidera.

– Šarenilo naroda je blagodat Božija koja treba da donese korist svakom narodu i svakom čovjeku ponaosob. Mi bosanski muslimani, autohtoni evropski narod, zajedno sa svojim sunarodnjacima i braćom, bosanskim pravoslavcima i bosanskim katolicima, činimo neraskidivo tkivo Bosne i Hercegovine.

Mi smo ponosni na njenu multietničku, multireligijsku i multikulturalnu stvarnost, koju čak ni svjetski ratovi, kao ni posljednja agresija na našu domovinu, nisu uspjeli pokidati.

Uspostavljanje Evropske unije koje je počelo u 20. stoljeću, temeljeno na evropskim vrijednostima i pravima svakog čovjeka na slobodu, jezik, kulturu, vjeru, samo je nastavak onoga što Bosna živi stotinama godina od vremena banova i kraljeva bosanskih.

Zbog toga željno iščekujemo dan kad ćemo i formalno postati dio te zajednice, kojoj suštinski pripadamo oduvjek. Biti članom Evropske unije, koja nudi standarde življenja dostojne čovjeka i članom NATO-a koji nudi sigurnost za sve, težnja je većine stanovnika naše zemlje. Zato, dok se krećemo u pravcu euroatlanskih integracija, čude aktivnosti koje podstiču dezintegracijske procese u Bosni i Hercegovini pa i regiji.

Prošlo je dva mjeseca od nagovještaja tzv. srpsko – hrvatskog pomirenja na prostoru Balkana, što sam, u svojstvu reisu-l- uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, pozdravio.

Dobronamjerni razgovori političkih lidera, posebno u našem dijelu svijeta, uvijek su dobro došli. Naglasio sam tad da je trajno pomirenje moguće samo na principima istine i pravde i uz učešće Bošnjaka u tim razgovorima.

Evidentno je da su intenzivirani razgovori između političkih lidera bosanskih Srba i Hrvata sa zvaničnicima u Zagrebu i Beogradu. Glavna tema tih razgovora je Bosna i Hercegovina, a ne odnosi Srbije i Hrvatske. Upravo ta činjenica drži dodatno budnim bošnjački narod, koji poučen historijskim iskustvima iz nedavne prošlosti s oprezom prati takve aktivnosti. Prinuđeni smo upozoravati i ponavljati, da su dogovori, nastali iz takvih razgovora a bez ravnopravnog učešća Bošnjaka, bili pogubni za region. Posmatranje našeg naroda sa pozicije sile je pokazatelj elementarnog nerazumijevanja i nepoznavanja i Bosne i Bošnjaka.

Nakon sličnih površnih pristupa tokom posljednje agresije na Bosnu i Hercegovinu, region je odveden u sunovrat. Punih 25 godina nakon kataklizmičkih razaranja i genocida nad Bošnjacima kao vrhunca mržnje i zla učinjenog jednom narodu, umjesto da su se naučile lekcije i krenulo snažno naprijed, još uvijek se ovaj region pokušava zadržati pod vlašću  retrogradnih političkih ideja i ambicija. Teritorijalne pretenzije trebale su ostati karakteristika ranijih vremena i prevladano obilježje historijski nezrelih naroda.

Civilizacijskim razvojem  i uzdizanjem čovjeka do kojeg se došlo u svijetu, srušene su mnoge granice i kreće se ka uspostavljanju čvrstog sistema općeljudskih vrijednosti.

To je sistem vrijednosti što omogućava slobodno kretanje ljudi i ideja i osigurava slobodnu razmjenu roba i usluga, kao što istovremeno razotkriva neprihvatljiv i civilizacijski kontraproduktivan karakter društvenih izolacija i separatističkih ideologija.

Primjeri zemalja sa diktaturama, gdje  žive pripadnici samo jednog naroda iste vjere, pokazuju da to ne znači automatski i slobodu tog naroda. Obično je obrnuto, u takvim sredinama narod je podređen i zarobljen od strane elita koje ga koriste za lični prosperitet, a pod plaštom zaštite svojih podanika. Slobodnog čovjeka čine sigurni zakonski okviri i sistem vrijednosti na kojima počivaju ti zakoni.

Poštovani i dragi sunarodnjaci, sljedbenici svih vjerozakona i uvjerenja, okrenimo se dobru i prosperitetu. Činjenica je da naša regija stagnira i da nam potomci, muslimani, kršćani, hrišćani, jevreji i pripadnici drugih vjerozakona i uvjerenja, odlaze u zemlje gdje neće ili za dugo vremena neće imati pravo glasa, neće moći birati, niti biti birani.

Naša djeca odlaze u zemlje čije jezike uglavnom ne govore i gdje ne uspijevaju razumjeti koje političke opcije participiraju u vladama. Naši potomci odlaze u zemlje Evropske unije zbog sistema vrijednosti i zakona pod kojima će živjeti. Donesimo im bezuslovno te vrijednosti na Balkan, inače će velikodržavni projekti biti teritorije bez ljudi, a Srbi, Bošnjaci, Hrvati i drugi će postati neki drugi narodi, pod drugim nebom – poručio je reisu-l-ulema Kavazović u povodu beogradskog sastanka srpskih i hrvatskih političkih lidera, saopćila je MINA.

Izvor: FENA