Uvijek sigurne i provjerene informacije!

Višković: Novo zatvaranje bi značilo ekonomski slom RS-a

Predsjednik Vlade RS-a Radovan Višković rekao je da svi građani moraju poštovati mjere donesene s ciljem sprečavanja širenja koronavirusa kako ne bismo došli u situaciju koju smo imali tokom proljeća.

Višković se zalaže za “gvozdenu” disciplinu kako bi se izbjegao takozvani lockdown, odnosno zatvaranje.

Ocjenjuje da mjere poput nošenja maski, zabrane privatnih okupljanja više od 10 osoba i zabrane muzike uživo, nisu nečiji hir, niti represija, već zaštita zdravlja stanovnika i ekonomije. U suprotnom, kaže, slijedi scenarij koji smo već imali tokom proljeća.

Višković ističe da je zatvaranje posljednja varijanta koja ne treba nikom u Republici Srpskoj.

“To bi sigurno, u ovom trenutku, značilo i ekonomski slom Republike Srpske, a pitanje je i koliko bi naši ljudi i psihički i zdravstveno izdržali ponovo jedan takav udar kao što je bio u martu i aprilu”, naglasio je entitetski premijer za RTRS.

Višković je apelovao i zamolio građane da svojim ponašanjem doprinesu tome da ne dođe do zatvaranja preduzeća, ugostiteljskih objekata, škola, bolnica… jer, kako je rekao, privreda ne bi podnijela još jedno zatvaranje i posljedice bi bile nepopravljive dugi niz godina.

Premijer je naveo da epidemiloška situacija nije nimalo dobra te da je cilj mjera da se ne dođe u poziciju iz marta ove godine.

“Imamo iskustva, znamo kroz šta smo prošli, i samo je do nas hoćemo li biti odgovorni i sačuvati zdravlje i ekonomiju”, poručio je Višković.

Dodao je da se u ovom trenutku ne razmišlja o zatvaranju škola i vrtića, jer oni nisu mjesto širenja virusa.

Kada je riječ o predizbornoj kampanji, Višković je pozvao sve političke subjekte da se pridržavaju mjera, istaknuvši da institucije čine sve da situaciju drže pod kontrolom.