Uvijek sigurne i provjerene informacije!

Vožnja Evrope u desno! – Hazim Bahtanović

Prateći geopolitička kretanja našeg okruženja, odnosno Evrope, kojoj i kao društvo i Država stremimo, ne mogu da se otmem utisku, kojim nas mediji izvještavaju.

Naime, izborni rezultati ne malog procenta EU izvještavaju nas o ka desno orijentisanim pozicijama.
Čak posljednji izbori u Italiji potvrdili su mandat Giorgiji Meloni, s čijim izjavama smo imali prilike se upoznati i ranije. Njeni izuzetno plastični stavovi o statusu kojeg ima prema Bosni i Hercegovini, zatim ambicije o saradnji, koje gaji sa Hrvatskom, te česti susreti sa prvencem Mađarske gdin Orbanom jasno nam deklarišu ciljeve i moguće pravce djelovanja.

Naravno, poštujemo volju građana ovih zemalja i ne dovodimo ih u pitanje, no ono što je sigurno, jeste zapravo da ovim kretanjima trebamo prilagoditi i vanjske, a potom i unutrašnje odnose naše BiH. Dakle, u cjelosti stabilizovati domaću ekonomiju, te bazirati se na domaće resurse i domaću proizvodnju, jačati namjensku industriju i veze sa naklonjenijom međunarodnom zajednicom. Od posebne važnosti treba da bude i jačanje granica BiH, planiravši ozbiljnija budžetska sredstva za projekat bolje pokrivenosti graničnih predjela. Naravno, to nikako ne znači da ne trebamo kontinuirano raditi na rehabilitaciji odnosa, ali da trebamo raditi na preduslovima istinske suverenosti trebamo. Svakako trebamo raditi na zakonima, kontrolisati uvoz i izvoz posebno deficitarnih roba i zakonski regulisati tranzitni trasport. Kontrolisati cijene roba, te svakako uvesti i diferenciranu stopu PDV-a s ciljem kategorisanja roba od životne važnosti.

Ovim i nizom drugih mjera zaštiiti tertorijalni integritet, te svakako učvrstiti granice. Kada imate poštovanje, imate i mir, a poštovanje zaslužujete mudrošću i snagom!