Uvijek sigurne i provjerene informacije!

Macron najavio vraćanje vanrednog stanja, policijski sat u Parizu

Iz Ureda predsjednika Emmanuela Macrona objavili su da će Francuska uspostaviti vanredno zdravstveno stanje koje je isteklo prije tri mjeseca.

Macron je u televizijskom obraćanju naciji u srijedu navečer potvrdio uvođenje vanrednog stanja i novih mjera. Očekuje se da će odluka stupiti na snagu u subotu i omogućit će Vladi da provodi strože mjere, bilo na lokalnom ili na nacionalnom nivou, prenosi Anadolu Agency (AA).

Francuska je proglasila vanredno zdravstveno stanje u martu zbog pandemije koronavirusa, čime je otvoren put Vladi da od građana zatraži da ostanu kod kuće.

Predsjednik Macron je u srijedu je u TV-obraćanju najavio uvođenje noćnog policijskog sata u Parizu i osam drugih francuskih gradova kako bi se spriječilo širenje COVID-19. Rekao je da stanovnicima tih gradova od subote neće biti dozvoljeno da budu napolju od 21 do šest sati ujutru, u trajanju od najmanje četiri sedmice.

Francuski predsjednik je istakao i da će svi koji krše policijski sat u većim gradovima biti kažnjeni sa 135 eura. Govoreći u intervjuu emitovanom na nacionalnoj televiziji, Macron je kazao da bi ljudi, dok traje policijski sat, morali zaboraviti na noćne posjete restoranima ili kućne prijateljima. Opravdani izlasci i putovanja tokom policijskog sata bila bi dozvoljena.

Pacijenti sa COVID-19 zauzimaju trećinu jedinica intenzivne njege širom zemlje. Francuska je potvrdila oko 180 pozitivnih slučajeva na 100.000 ljudi tokom prošle sedmice.

U Francuskoj je potvrđeno više od 798.000 slučajeva zaraze koronavirusom, dok je od posljedica preminulo gotovo 33.000 ljudi.

Izvor: FENA